Takip Et

Drone

Günümüzde insansız hava araçları, askeri ve savunma sanayi harici amatörler tarafından hobi amaçlı da yaygın olarak kullanılıyor.

Son yıllarda kullanımı artan drone uçuşlarına ilişkin Türkiye'de yetkili kurum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. Drone kullanacak kişilerin SHGM tarafından belirlenen kurallara tabi olması bekleniyor. İster kişisel ister ticari amaçla kullanılsın 500 gr ve üzeri ağırlıktaki drone tipi araçlar için alım ve satım işlemlerinin yanı sıra amatör uçuşlar için de sistem üzerinden kayıt oluşturmak gerekiyor. Ayrıca drone kullanmak için gerekli olan İnsansız Hava Aracı pilot lisansı yetkili İHA eğitim kuruluşlarından alınabiliyor. 0-4 kg aralığındaki araçlar için İHA0, 4-25 kg ağırlığındaki araçlar için ise İHA1 tipi ehliyet sınıfları bulunuyor. Yaş sınırı 12 olarak belirlenen İHA 0 tipi ehliyet genelde hobi amaçlı kullanılırken İHA 1 tipinde yaş sınırı 15 ve daha çok ticari amaçlarla kullanılıyor.

Gerekli lisans ve 3 yıl geçerli özel uçuş izni, tanımlı cihaz ile pilot kaydı gibi işlemlerinin tamamlanmasının ardından drone kullanılacak her alan ve her uçuş için sistem üzerinden ayrı ayrı uçuş izni talebinde bulunulması gerekiyor. Kalabalık alanlar ve yerleşim yerlerinde uçuşlara genelde izin verilmiyor. Uçuş bölgeleri haritasında yeşil alan olarak adlandırılan bölgede serbest uçuş gerçekleştirilebilirken kırmızı alanlar ise uçuşa yasak ve izne tabi bölgeleri belirtiyor. Bu haritalar SHGM tarafından sürekli güncelleniyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.