Türkiye’nin ilk Kuva-yı Milliye Müzesi
1906-1909 yıllarında Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılan bina 1919-1979 yılları arasında ise Çine Askerlik Şubesi olarak hizmet verdi. 2006’da Çine Belediyesi tarafından başlayan restorasyonun 2008’de tamamlanması ile Kuva-yı Milliye Müzesi olarak hizmete açıldı.
Kurtuluş Savaşı öncesi Muğla'dan Çine'ye gelen vatandaşların toplanma merkezi olarak da bilinen Çine Askerlik Şubesinde, Güney Cephesinin Yunan işgalinden kurtuluşunun planları yapıldı. Bunlardan biri de Malgaç Baskını’dır. Malgaç Baskını, Kurtuluş Savaşı döneminde Aydın ve çevresini Yunan işgalinden kurtarmak için Batı Anadolu’da düzenlenen teşkilatlı ilk baskın kabul edilir.
57. Tümen Komutanı Miralay Şefik Aker’in görevlendirmesi ile Yörük Ali Efe ve çetesi Sultanhisar-Atça hattındaki Malgaç Köprüsü ve demiryolunu imha eder. Böylelikle bir süre Nazilli-Aydın hattında asker ve silah sevkiyatı yapılmasının önüne geçer. Bölgedeki Yunan birliğine de baskın düzenler.
Kuva-yı Milliye Müzesi'nin içinde Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker'in balmumu heykellerinin yanı sıra müzede kayıtlı 176 envanter mevcuttur. Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayı Milliye güçlerini anlatan eserler ile etnografik ve arkeolojik eserler de sergilenmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.