Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun bugünkü yazımızda hipertansiyon hastalarının sıklıkla karşılaştıkları beslenme sıkıntılarına dikkat çekecek.
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon rahatsızlığı adını sıklıkla duyduğumuz hastalıklardan biridir. Muhakkak aile bireylerinizden birinden maalesef bu rahatsızlığı duymuşsunuzdur. Çünkü hipertansiyon hastalığı, ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide görülmektedir.
Peki, hipertansiyon neden bu kadar yaygın? Ailede tansiyon rahatsızlığının olması ve aşırı tuz tüketimi hipertansiyonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hipertansiyon mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınmazsa tansiyon yükselmeleri beyin kanaması ve felce neden olabilir.
Hipertansiyon hastalarında tansiyonu dengede tutmak için uygulanan yöntemlerden biri de DASH diyeti. DASH diyeti ‘Dietary Approaches to Stop Hypertension’ yani Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları olarak tanımlanabilir. DASH diyeti ile amaç yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu doğru beslenme ile dengelemektir.
DASH diyeti Avrupa Ulusal Sağlık Kurumu tarafından da destek gören bir beslenme şeklidir. 14 gün uygulanması gereken diyetin temel amacı sodyum alım miktarını en aza düşürerek yüksek tansiyonun düşürülmesidir.
- DASH diyeti ile asıl amaç sodyum/tuz alımını kısıtlamaktır. Günlük sodyum alımı sağlıklı bireylerde 5-6 gram yani ortalama 1 çay kaşığı iken DASH diyeti ile 1,5-2 gram yani ¼ çay kaşığı olmalıdır.
- Sofra şekeri, beyaz un gibi karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. Tatlı ve şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi mutlaka sınırlanmalıdır.
- Beslenmede tam tahıllar tüketilmelidir. Örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.
- Yağ alımı da azaltılmalıdır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri az yağlı tercih edilmelidir. Kırmızı et yağsız, tavuk ve balık ise derisiz tüketilmelidir.
- Salatalara yağ koyulacaksa zeytinyağı tercih edilmeli ve en fazla 1 tatlı kaşığı koyulmalıdır.
- Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Gün içinde 2-3 porsiyon taze mevsim meyvesi tüketilmeli ve yenilen tabağın çoğunluğu mevsim sebzelerinden oluşmalıdır.
- Günlük 2,5-3 litre su içmek alışkanlık haline gelmelidir.
- Şarküteri ürünleri, salamura besinler, pasta, kurabiye, kek, meşrubat, hazır meyve suları, kızartmalar gibi yüksek kalorili ve tuzlu besinlerden ve soslardan uzak durulmalıdır.
- Aşırı kafeinden kaçınılmalı, alkol tüketimi azaltılmalı, sigara içilmemelidir.
- Tansiyon kontrol altına alındıktan sonra düzenli egzersiz programına başlanabilir. Çünkü düzenli yapılan egzersizler kan basıncını düzenleyecektir. Hipertansiyon hastaları için en uygun egzersiz tempolu yürüyüşlerdir.
Gördüğünüz gibi doğru yiyecekleri seçerek dengeli ve kaliteli beslenme ile tansiyonu düşürmek mümkün.
Ancak unutulmamalıdır ki beslenme programı kişiye özeldir ve her bireyin alması gereken porsiyon miktarları farklıdır. Bu nedenle tansiyon rahatsızlığı olan bireylerin doktor ve diyetisyen kontrolünde bu diyeti yapmaları gerekmektedir.
Sağlıkla kalın..
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.