Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar sağlığımıza dair bilgi paylaşacak. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi ramazan ayında da çok önemlidir. Vücut direnci ve halsizlik gibi şikâyetlerinizin olmaması için yedikleriniz kadar öğün düzeni de çok önemlidir.
Ayni zamanda Pandemi günlerinde de bağışıklık sisteminin güçlü kalması için sağlıklı beslenmek kilo probleminin de önüne geçecektir.
Eğer kilo verme döneminde olup oruç tutmak istiyorsanız yapmanız gerekenler
- sahur mutlaka yapılmalı ve sahur süresi için minimum 1 saat vakit ayırmak alacağınız kalori dengesi için yardımcı olacaktır
- sahurda protein ağırlıklı beslenmek insülin salınımını azaltacağından yağ yakımınızın devamı için önemlidir bu nedenle yumurta, yoğurt, lor peynir tercih edebilirsiniz
- sahurda 1 adet maden suyu içmek sıvı kaybını dengelemek için yardımcı olacaktır
- sahurda esmer ekmek mutlaka tüketilmeli ekmek yerine yulaf ezmeli yoğurtlu karışım da tüketilerek posa ve protein acısından zengin bir öğün yapabilirsiniz
- sahur yaparken çay ve kahve 2 bardağı geçmemelidir ( ödem ve sıvı kaybı riskini artırmaması için)
- iftar yaparken su ve çorbayla başlanılmalı ve minimum 20 dakika bekletilmelidir.
- iftarda tek çeşit ana yemek tüketilmeli ve yemek yaparken diyetinize uygun az yağlı yemek yapmaya özen gösterilmelidir.
- pide tüketmek istiyorsanız avuç içi kadar tüketildiğinde sıkıntı olmayacaktır ( eğer pide yada ekmek tüketiliyorsa pilav yada makarna tüketilmemelidir)
- iftar sofranızda sebze yemeği yoksa mutlaka salata tüketilmelidir
- iftardan 2 saat sonra ev için de kardiyo hareketlerini haftanın en az 4 günü yapmalısınız
- egzersizi yaptıktan sonra sindirim sıkıntısının yaşanmaması ve metabolizmanızın hızlanması için bitki çayı olarak rezene ve zencefil çayı içebilirsiniz
- ara öğünü yaparken 1 porsiyon mevsim meyvesi ve çiğ yemişler den tercih edebilirsiniz
- tatlı isteğinizi bastırmak için ayda 2 defa ara öğün yerine sütlü bir tatlı tüketilebilir
- iftardan sahur bitimine kadar en az 2 litre su tüketilmelidir
ORNEK MENU
SAHUR :
1 kase yoğurt
3 kasık yulaf ezmesi
10 adet çiğ badem
1 küçük boy armut
Yada
1 adet haşlanmış yumurta 3 kasık lor peynir 1 dilim çavdar ekmeği Mevsim yeşillikleri 2 ceviz 1 küçük elma İFTAR 2 BARDAK SU 1 KASE ÇORBA (20 DK MOLA) 6 kasık kıymalı sebze yemeği 1 kase yoğurt 1 dilim esmer ekmek Salata YADA 3 adet ızgara köfte Fırında pişmiş kabak ve mantar 1 dilim esmer ekmeği YADA 4 kasık zeytinyağlı sebze yemeği Salata ( 4 kasık yeşil mercimek ,1 yumurta ) 1 bardak ayran ARA ÖĞÜN 1 meyve 1 bardak kefir /süt (tarcın)
o Unutulmamalıdır ki aç kalmak sadece metabolizmanızı yavaşlatır, öğün düzeninizi bozmadan bu süreci ideal kilonuzu korumak ve kilo vermek için de aynı şekilde devam ettirebilirsiniz . (DR. BANU ÖZTÜRK CEYHAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.