Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin beslenme uzmanı İsmail Coşkun insülin direncine dair bilgi verecek.
İnsülin direnci, vücut dokularının insülin hormonuna doğru tepkime vermemesi; yani glikozu hücre içine gönderme etkisinin azalması veya kaybolması anlamına gelmektedir. İnsülinin vücuttaki görevi glikozun hücre içerisine girmesini sağlamaktır. Hücre içine alınan glikoz burada enerji oluşumunda görev alır. Eğer insülin metabolizmasında bozulma olur ve dokular insüline doğru yanıt vermezse glikoz kanda birikeceğinden kan şekerinde yükselme görülür. Kısaca insülin direnci, hücrelere glikozun girmesini sağlayan reseptörlerin bozulmasından dolayı kanda glikozun birikmesi sonucunda pankreasın insülin hormonunu daha fazla salgılaması ve insülin direncinin oluşması olarak tanımlanabilir.
İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?
Bu rahasızlıkla birlikte kan şekerinde de yükselme görülür. Bu yüzden en önemli belirtileri açlık metabolizması üzerine olur. Yemek yedikten sonra çabuk acıkma, doygunluk hissinin geç oluşması, 2-3 saat aralıklar ile açlık hissinin oluşması, tatlı yeme isteğinin sık olması, ellerde soğukluk ve titreme, hızlı kilo artışı, yorgunluk ve halsizlik sık görülen belirtilerdir.
• Karbonhidratı Sınırlandırın
Tüm karbonhidratlar karbonhidrat sınırlamasına girebilmesine rağmen sebze, meyve, tahıllar, baklagiller ve süt ürünlerinden elde edilenler gibi sağlıklı karbonhidratlar; katı yağ, şeker veya sodyum içerenlerden daha fazla önceliğe sahiptir. Tahıllardan gelen un ürünleri söz konusu olduğunda un, insülin direncini arttırma eğiliminde olduğu için, un hali yerine tahılları tam tahıl formlarında tüketmek en iyisidir.
• Tatlandırılmış İçeceklerden Kaçının
Şekerin her türü, kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve insülin direncine katkıda bulunuR.
• Sağlıklı Yağlar Tüketin
Doymuş yağ asitlerinin uzun süre tüketiminin, insülin direnci üzerindeki etkileri önemlidir, çünkü şeker hastalığı olan kişiler karbonhidrat alımını azalttığında yağ alımını arttırır, özellikle pişmiş ürünler ve yağlı etler gibi gıdalardaki doymuş yağ artar.
İnsülin direnci olan bireyler, özellikle insülin direnci beslenmesinin bir parçası olarak, her hafta en az iki kere yağlı balık tüketerek omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların tüketimini de artırmalıdır. Buna, uskumru, somon, ringa balığı, orkinos, beyaz balık ve sardalya dahildir. Diğer omega-3 içeren besinler arasında ceviz, chia tohumu, keten tohumu, yumurta sarısı bulunur.
• Yeterli Protein Tüketin
• Süt ve Süt Ürünleri Tüketin
• Porsiyon Kontrolüne Özen Gösterin
İnsülin direncini kontrol altına almanın en iyi yolunun kilo vermek olduğu inancındayım. Bunu, insülin direncine uygun beslenerek yapabilirsiniz, ancak maksimum etki için porsiyonlarınızı düzenlemek ve kalori alımını azaltmanız gerekir.
Gün boyunca yemeklerinizi porsiyon kontrolüne uygun olarak yiyin ve asla öğün atlamayın, böylece bir sonraki yemeğinize asla aç oturmaz ve aşırı yemekten uzak durmuş olursunuz. Yemeğinize küçük bir porsiyonla başlayın ve daha sonra gerekirse artırın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.