Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanlarından İsmail Coşkun, diyet içecekleri hakkında bilgi verdi.
Diyet içeceklerinin çözüm olduğunu sanıyorsanız, bir daha düşünün. Diyet içecek tüketimi 1960’dan bu yana yüzde 400 arttı. Bunlar kansere yol açıyor olabilir, olmayabilir fakat kilo verdirmekten ziyade kilo aldırdıklarına dair kanıtlar gittikçe artıyor.
Diyet içecekleri sürekli tüketenlerin kilo alma riski %200, hafif diyabet yani metabolik sendrom riski %36 ve diyabet riski ise %67 artmaktadır. 400’ü aşkın insan üzerinde yapılan bir çalışmada günde iki gazlı içecek tüketenlerin bel çevrelerinde kalınlaşmanın, tüketmeyenlere oranla beş kat daha fazla görüldüğünü ortaya çıkardı.
Tabiat Ana’yı kandıramazsınız. Beyninizi tatlı bir şey yediğinize inandırmak metabolizmanızı bozar. Suni tatlandırıcılar, açlığı ve tokluğu kontrol eden normal hormonal ve nörolojik sinyalleri bozar. Yapılan bir deneyde, fareler suni olarak tatlandırılmış yiyeceklerle beslendiklerinde, metabolizmalarının yavaşladığı, daha fazla kalori tüketmeye başladıkları ve şekerle tatlandırılmış yiyeceklerle beslenen farelerden daha fazla kilo aldıkları orataya çıkmıştır.
Benim tavsiyem, metabolizmanızı yavaşlatmak, kilo almak ve bağımlı olmak istemiyorsanız, aspartam, süklaroz’u, ksilitol ve malitol gibi şeker alkollerini ve yoğun bir şekilde kullanılan, pazarlanan diğer bütün tatlandırıcıları bırakın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.