Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Diren Kaptan prebiyotikler hakkında bilgi verdi.
Bağırsağımızda yaşayan dost bakterilerin nasıl beslendiğini hiç merak ettiniz mi? Probiyotiklerin besin kaynağı prebiyotiklerdir. Prebiyotikler, bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin gıdası olan liflerdir. Dost bakterilerimiz, prebiyotikleri tüketerek bağırsak sağlığımızı düzenleyen, kronik enflamasyonu azaltan önemli kısa zincirli yağ asitlerini üretir. Bağırsaklarımıza yeteri miktarda prebiyotik alamazsak hem dost bakteri çeşitliliğimiz azalır hem de kronik hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz. Prebiyotiklerin yararları:
1- Probiyotikleri artırır
2- Zararlı bakterileri azaltır
3- Hazmı kolaylaştırır
4- Bağışıklığı düzeltir
5- Kolesterolü düşürür
6- Safra asidini düzenleyerek yağların emilimini artırır
7- Takviye ve besinlerle alınan minerallerin emilimini artırır
8- Mikronütrient ihtiva eder.
9- Tok tutarak zayıflatır
10- Çocuklarda büyümeyi sağlar
Peki bu kadar yararlı prebiyotikler nelerdir?Sarımsak, soğan, pırasa, hindiba kökü, karahindiba yaprağı, yer elması, elma, muz, kuşkonmaz, deniz yosunu, keten tohumu, yulaf ve kakaodur.
Probiyotik tüketirken yukarıdaki prebiyotik kaynaklarını da tüketmeyi ihmal etmeyin.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.