Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzman Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesi Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun karaciğer yağlanması hakkında bilgi verecek.
Karaciğer yağlanması olan kişilerin birçoğunda insülin direncinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Vücut insülin salgılar ancak insülin hormonu yeterli düzeyde kullanılamaz ve kanda glikoz birikir; karaciğerde fazla olan glikozu yağa çevirir. Bu yüzden insülin direncine yönelik beslenme düzeninin oluşturulması önemlidir. Bazı yağ çeşitleri insülin hormonunun kullanımını artırabilir. Özellikle omega-3 yağ asitinden zengin olan balık, ceviz, bitkisel yağlar, keten tohumu diyet planında yer almalıdır. Aynı zamanda zeytin, fındık, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de insülin hassasiyeti için önemlidir.
• Alkol tüketimi kesinlikle yasaklanmalıdır. Karaciğer yağlanmasının dışında diğer karaciğer hastalıklarının da nedeni alkol tüketimi olabilir.
• Şekerden uzak durulması gerekir. Şeker içeren kek, kurabiye gibi hamur işleri, gazlı içecekler, hazır meyve suları tüketilmemelidir. Yüksek kan şekeri karaciğerdeki yağ birikimini artırabilir.
• Kızartma türünde hazırlanan besinler tüketilmemelidir.
• Beyaz ekmek, pirinç ve makarna tercih edilmemelidir.
• Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünler tüketilmemelidir. Bu besinlerin doymuş yağ oranı daha yüksektir.
Beslenme düzeninin değiştirilmesinin yanında tüketilen besinlere dikkat edilebilir, bazı besinler daha sık tercih edilebilir ve yaşam şeklinde değişiklikler yapılabilir.
Daha aktif bir yaşam şekli diyetin yanında ekstra kilo kaybı ve karaciğer hastalığının tedavi edilmesini sağlayabilir. Haftanın 3 günü yapılan 30 dakikalık yürüyüşler veya egzersizler etkili olur.
Düşük kolesterollü beslenilmesi de tedavi aşamasında yararlı olur. Kan kolesterol ve trigliserit düzeylerinin normal seviyede olması karaciğer yağlanması için önemlidir. Bu duruma önlem olarak yumurta tüketimi gün aşırı olabilir, kırmızı et haftanın 2 günü tercih edilebilir, tereyağı ve margarinden uzak durulabilir.
Diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı genellikle birlikte görülmektedir. Bu yüzden diyabet kontrolünün yapılması önerilir. Uygun bir diyet ve egzersiz planı ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir.
Sarımsak tüketiminin yağlı karaciğer hastalığında vücut ağırlığını ve yağ oranını düşürdüğü bulunmuştur. Yemeklere aroma katması açısından da sarımsak tercih edilebilir.
Avokado sağlıklı yağ asitleri açısından zengin bir besindir ve araştırmalar karaciğer hasarını yavaşlatan maddeler içerdiğini göstermektedir. Salatalara ve soslara yağ yerine avokado eklenebilir. Ancak avokado tüketilirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmelidir. Çeyrek avokado yaklaşık 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile eş değer kaloridedir. Porsiyon ölçüsü bu değere göre ayarlanabilir.
Yeşil çayın yağ metabolizması üzerine etkileri olabilmektedir. Aynı zamanda kolesterolün düşmesine de yardımcıdır. Gün içerisinde 2 fincan şekersiz yeşil çay tüketilebilir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.