Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran, geçirgen bağırsak sendromu hakkında bilgi veriyor.
Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizma üzerinde etkilidir.
Bağırsağın aşırı geçirgenliği olarak tanımlanan sendrom var ki vücuttaki tüm sistemleri olumsuz etkileyerek pek çok belirtinin de aynı anda ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Tıpta ismi “leaky gut” olan ve dilimizde “geçirgen bağırsak” veya “sızdıran bağırsak” olarak anılan bu rahatsızlık son yıllarda karşımız fazlasıyla çıkmakta.
Peki aslında nedir geçirgen bağırsak sendromu?
Bağırsakta bulunan sıkı sağlar arası ufak boşluklardan kan dolaşımına sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin girmesine izin verilmektedir. Eğer bağırsaklardaki hücreler arası sıkı bağlar bozulursa;
Kan dolaşımına zararlı maddeler ve toksinler geçer.
Sızan patojenler ya da iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına karışır.
Bağışıklık sistemi tanımadığı bu maddelere karşı saldırıya geçer.
Geçirgen bağırsak sendromu, kronik uzun süreçli bir durum olduğu ve bağışıklık sistemi devamlı aynı patojenlerle karşılaştığı için bir süre sonra immün sistem anormal düzeyde çalışmakta ve aşırı duyarlı hale gelmektedir. Aşırı duyarlı bağışıklık sistemi, zamanla vücut dokularını da yabancı protein olarak algılamaya başlar ve organların hücrelerine saldırıya geçer. Bunun sonucunda da “otoimmün hastalıklar” meydana gelmektedir. Kısacası; vücut kendi kendine zarar vermeye başlamıştır.
Bağırsak geçirgenliği neden bozulur?
Beslenme yanlışları
Besin duyarlılıkları
Bağırsak hastalıkları
Kronik stres
Toksik sebeplere aşırı maruz kalma
Bağırsak flora bozukluğu
Geçirgen bağırsak sendromu bulguları
- Şişkinlik, sindirim problemleri (kabızlık, ishal)
- Gıda duyarlılıkları
- Otoimmün reaksiyonlar
- Yorgunluk, bitkinlik, sık hastalanma
- Baş ağrıları ve migren
- Cilt rahatsızlıkları
- Depresyon, anksiyete, panik atak, otizm, hiperaktivite bozukluğu
- Sık tekrarlayan enfeksiyonlar
- Emilim bozuklukları
Geçirgen Bağırsak Sendromuna Karşı 4 Gıda
1. Kemik suyu: İçerdiği amino asit, proline, glisin ve glutamine ile kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
2. Fermente süt ürünleri: Probiyotik ve kısa zincirli yağ asitlerini barındırmaktadır. Kefir, ev yoğurdu tüketilmelidir. Bu sayede bağırsak duvarı tamir edilebilir.
3. Fermente sebzeler: Bağırsak pH’sını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitleri içerir. Floranın “Lactobacillus acidofillus” kısmını üretmektedir.
4.Sağlıklı yağlar: Sindirimi kolay orta zincirli yağ asit kaynağı tüketmek sızdıran bağırsak duvarını onarmaktadır. Omega-3 içeren besinleri tüketmek faydalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.