Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, mental yeteneklerimizi güçlendiren besinler hakkında bilgilendirmede bulunacak.
Doğru besinler doğru zamanda tüketildiği takdirde zeka ve konsantrasyon gelişiminde önemli katkılar sağlar. Güçlü bir hafıza, zeka gelişimi ve beyni zinde tutmak için bazı besinlerin diğerlerine göre önemi çok daha fazladır. Beynin güçlü ve canlı kalmasını sağlayan, zihinsel gelişime katkı sağlayan, zihni açan, gün boyu enerjik tutan beyni geliştiren yiyecekleri şöyle sıralıyoruz:
Çilek bunamayı geciktiriyor
Çilek, içeriğinde barındırdığı fisetin adlı madde sayesinde zihnin daha fazla ve verimli çalışmasını sağlıyor. Bununla birlikte uzun vadede hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.
Bitter çikolata beyne oksijen taşıyor
Bitter çikolatanın içinde yoğun miktarda bulunan magnezyum ve antioksidanlar, beyne oksijen taşıyarak beynin daha aktif çalışmasını sağlıyor. Uzmanlar sınavlardan, sunumlardan önce bitter çikolata yenilmesi tavsiye ediyor.
Tahıllar B vitamini kaynağı
Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeleyerek beynin harekete geçmesini sağlıyor. Kahvaltılarda tam tahıllı ekmek tercih etmek faydalı oluyor. Tahıl grubunda bulunan diğer besinler ; yulaf ezmesi, tam buğday unundan yapılmış ekmek, makarna , vb.. çavdar ekmeği, bulgur, kinoa, karabuğday .
Kuru yemişler unutkanlığı azaltıyor
Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişler, içerdiği yağ asitleri sayesinde unutkanlıkla savaşan kahramanlar arasında. Önerilen miktar ise her gün bir avuç kadar.
Yoğurt odaklanmayı güçlendiriyor
İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor. Bu sayede beyin, meşgul olduğu konuya daha çok odaklanma sağlıyor. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için günde 2-3 porsiyon yoğurt tüketilmesi gerekir.
Üzüm problem çözmeyi kolaylaştırıyor
Üzüm ,dopamin salgılanmasını artırarak problemler karşısında daha etkili şekilde çözüm üretmemizi sağlıyor; bu yeteneğimizi güçlendiriyor.
Taze fasulye
Taze fasulye lif ve proteini bir arada barındıran nadir yiyeceklerden birisidir. özellikle çocuklarda daha etkili bir şekilde zeka gelişimini etkileyen bir etken denilebilir.
Kırmızı soğan hafızayı güçlendiriyor
Kırmızı soğan, hafızayı geliştiren ve unutkanlığı önleyen quercetin isimli bileşen bakımından zengindir. Aynı zamanda iyi de bir folik asit kaynağıdır.
Kırmızı ve turuncu sebzeler beyin sağlığında yardımcı
Özellikle domates, havuç ,balkabağı ve kırmızıbiberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Somon omega-3 kaynağı
Balık tüketimi genel olarak hayli sağlıklı ancak omega-3 bakımından çok zengin olan somonun zeka gelişimi için ayrı bir yeri var. Bu sayede somon hem beynin korunması hem de hafızayı güçlendirmeyi sağlıyor.
Yağsız kırmızı et demir deposu
Yağsız ve sinirsiz kısımdan oluşan kırmızı et tam bir demir deposu olup, özellikle sağlıklı alyuvarlar için vazgeçilmez bir kaynak özelliği taşıyor. Bu şekilde de beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor.
Yaban mersini strese karşı savunma sağlıyor
Düzensiz beslenme, aşırı yoğun spor, stres ve yorgunluk gibi etkenlerin ortaya çıkardığı oksidatif adı verilen stres türü, hafızanın işlevlerini son derece olumsuz etkiliyor. Yaban mersini buna karşı savunma sağlıyor. Ayrıca özellikle yaşa bağlı unutkanlığı geciktirmesi bilinen en büyük faydalarından birisi.
Besin tüketiminin yanısıra düzenli fiziksel aktivite ve yeterli su tüketimi bedenin daha zinde kalması hücrelerin korunması açısından çok önemlidir. Haftanın 3-4 günü egzersiz ve günde minimum 2 litre su tüketimine de özen gösterilmelidir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.