Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, sağlığımıza dair bilgi verecek.
Bağırsaklarımızda yüz trilyona yakın probiyotik bakteri var. Bunların toplam ağırlıklarının bir buçuk kilodan fazla olduğu anlaşılıyor.
İnce bağırsaklarda da varlar ama daha çok kalınbağırsaklarda yerleşikler.
Yiyecek içeceklerimizin içindeki toksik ve zararlı bileşikleri önce onlar temizliyor. Alerjen unsurları bizden önce onlar parçalayıp yok ediyor. Kanserojen faktörleri de bizden önce tanıyıp zararsız hale getirenler onlar.
Bağışıklığımıza destek olan, şekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada bile önemli işlevler üstlenen, vitamin üreten, hazmı kolaylaştırıp güçlendiren ve daha pek çok alanda sağlığımıza neredeyse karşılıksız ama son derece önemli hizmeti aralıksız veren de yine sadık ve faydalı bu bakteriler. İŞTE BU FAYDALI bakterilerimizin çoğalmasını, sağlıklı çalışmasını destekleyen besinlere PREBİYOTİK BESİNLER denir.
Prebiyotik besinler nelerdir?
- Sebzeler: Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
- Tam tahıllar: Tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu
- Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma
( bu besinleri beslenmenize düzenli olarak eklemek demek, bağırsaklarınızda yaşayan minik canlıların düzenli çalışmasını sağlayarak ,bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve sindirim problemi yaşamamanızı sağlar)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.