Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi Beslenme Uzmanı Rabia Yoran, popüler diyetler hakkında bilgi verecek.
Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan fazla kilo ile mücadele için birbirinden farklı yollara başvuruyoruz. Medyanın da etkisiyle adını çok sık duyduğumuz, kısa sürede sonuca ulaşmayı vaat eden popüler diyetler, genellikle bireylerde Yo-Yo dediğimiz etkiyi yaratarak verilen kiloların hızlı ve fazlası ile geri almasına neden oluyor. Meydana gelen kısa vadeli kilo alıp verme durumu da ileride kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo vermelerini zorlaşıyor.
Mucize gibi görünen popüler diyetler sizi; tek yönlü, düzensiz ve sağlıksız beslenmeye yönlendirir. Ayrıca bu tür hızlı kilo verimine neden olan diyetler beraberinde birçok sağlık sorununu da getirebilmektedir.
Uygulanan zayıflama diyeti sırasında kişinin ayda 4-6 kilo kaybetmesi en sağlıklı olandır. Bu süreç içerisinde kişinin kendisini halsiz, mutsuz ve aç hissetmiyor olması esas amaçtır. Popüler diyetler ise haftada, hatta bir günde bu rakamlarda kilo kaybını garanti eder. Ancak kilo kaybının vücuttaki “fazla yağdan” olması gerekmektedir. Bu diyetlerle ise genellikle kas ve sıvı kaybı görülür. Yetersiz alınan kalori ve besin öğesi eksikliği ise ilerleyen zamanlarda vücut direncinde düşme, vücudun asit-baz dengesinde bozulma, regl düzensizliği ve çocuklarda büyüme-gelişmenin yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Birçok olası yan etkisi bulunan bu diyetlerin sık sık ve uzun süreli devam etmesi kişiyi psikolojik yönden de etkilemektedir. Özellikle gençlerde daha sık görülen yeme bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sağlıklı kilo verimi için muhakkak beslenme programları bir diyetisyen tarafından ‘’kişiye özel’’ olarak hazırlanmalı, kontrolünün ve devamlılığının diyetisyen eşliğinde olmasına özen gösterilmelidir.
Kısa zaman diliminde sağlıksız, sürdüremeyeceğiniz ve geleceğiniz için kötü sonuçlar doğurabilecek çözümler yerine; kalıcılığı yüksek, keyifli ve sağlıklı beslenme düzenleri oluşturmaya ne dersiniz?
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.