Takip Et
  • 1 Nisan 2020, Çarşamba

BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar sağlığımıza dair bilgi verecek.

Antioksidanlar, serbest radikalleri kontrol altında tutarak, serbest radikalin vücuda hasar vermesini engelleyen moleküllerdir. Besinlerdeki liflerin, bağırsaklardaki atıkların temizlemesi gibi antioksidanlar da hücrelerdeki radikal atıkları temizlerler. Vücudumuz, bazı antioksidanları kendisi üretebilir ancak bu yetersiz kalabilmektedir. Mutlaka beslenme yoluyla takviyesi yapılmalıdır. Antioksidanlar sebze ve meyvelerin özellikle renkli olanlarında fazla miktarda bulunur.

Besinlerdeki antioksidan güç belirli bir sistemle ölçülüp tanımlanabilir. En çok kullanılan yöntemse o besinin oksijen radikali emme kapasitesini (ORAC) ölçmektir.

Antioksidan uzmanları yetişkin bir bedenin sağlıklı kalabilmesi için günde en az 3000 ORAC değerine sahip bir beslenme listesi oluşturmamızı tavsiye ediyor.

Günde 20 binden fazlasını ise “mükemmel” kabul ediyor.

PEKİ NEDEN ANTİOKSİDAN AÇIDAN ZENGİN BESLENİLMELİ?

Boston Tufts Universitesi’n de bu konuda çalışmaları var. Yapılan çalışmalar sonucu yüksek ORAC değeri olan sebze ve meyvelerin tüketimiyle vücut ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüştür. ORAC, yiyeceklerin, kan plazmasının ve neredeyse her maddenin test tüpündeki oksijen serbest radikallerini baskılamasını ölçer. ORAC kapasitesi yüksek olan besin tüketmek;

Kanda antioksidan kuvveti artırır.

Uzun dönemdeki hafıza kaybını önler.

Beyin hücrelerinin yeteneğini sürdürmesini sağlar.

İnce kan damarlarını oksijen hasarına karşı korur.

ORAC DEĞERİ YÜKSEK BESİNLER :

Kuru Erik : 1 su bardağı 14582

Kırmızı Fasülye : ½ su b. 13727

Yaban Mersini : 1 su bardağı 13427

Barbunya : ½ su bardağı 11864

Turna Yemişi ( Cranberry ) : 1 su bardağı 9584

Enginar : 1 su bardağı-pişmiş 7904

Böğürtlen: 1 su bardağı 7701

Ahududu : 1 su bardağı 6058

Çilek : 1 su bardağı 5938

Kırmızı Elma : 1 elma 5900

Yeşil Elma : 1 elma 5381

Pikan Cevizi : 30 gr. 5095

Kiraz : 1 su bardağı 4873

Kara Erik : 1 su bardağı 4844

Patates : 1 adet 4649

Siyah Fasülye : ½ su bardağı 4181

Kırmızı Erik : 1 erik 4118

Nar : 100 gram 2860

Bu besinlerle birlikte yeterli, dengeli beslenerek ,su tüketimine dikkat ederek sağlığımızı korumak ve güçlendirmek için dikkat etmek çok önemlidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.