Takip Et
  • 27 Ocak 2020, Pazartesi

Çinko mineralinin faydaları

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar çinko mineraline dair bilgi verecek.

Sağlığımız için önemli bir mineral olan Çinko, vücutta 300’den fazla enzimin aktivasyonunu ayarlayarak birçok vücut fonksiyonunun sağlıklı yürümesinden sorumlu. Diyabet üzerine etkilerine baktığımızda;

Birincisi çinko insülini bağlayarak pankreasın içerisinde depolanmasını kolaylaştırıyor.

İkincisi, hücre sağlığını güçlendirerek insülin yardımıyla şekerin hücre içine alınmasını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla insülin hassasiyetini arttırıyor. Kan şekerinin bu sayede hücre içine kolaylıkla girmesi şeker yüksekliğine bağlı oluşacak yağlanmayı engelliyor.

Üçüncüsü çinkonun iltihap engelleyici etkileri sayesinde hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor, insülin hassasiyetinin sürmesini sağlıyor.

Önemli olan diğer bir nokta ise çinko eksikliği olan çocukların daha fazla kilo aldığı, karın çevresindeki yağlanmalarının arttığı ve erken yaşta şeker hastalığına yatkın hale geldikleri bil

inmektedir.

Peki çinko hangi gıdalarda bulunur: Et, balık, karaciğer, kabak çekirdeği, tahıllar, ceviz, badem, yumurta,peynir ,süt

Proteinli besinlerle alınan çinko ( et, balık, yumurta) vücutta daha çok emilir. Çinkonun en önemli görevlerinden bir diğeri de yüksek miktarda antioksidan özelliği vardır. Serbest radikalleri bağlayarak hücreleri korur aynı zamanda yaşlanmasını geciktirir. Çinko bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci kuvvetlendirir.

Çinko eksikliğinin belirtileri nelerdir : Saç dökülmesi, iştahsızlık, sinirsel değişiklikler, ciltte açık yaralar, ishal, ağızda uçuk çıkması, hızlı zayıflama, açıklanamayan kilo kaybı, büyüme geriliği, tırnaklarda beyaz leke, okul öncesi çocuklarda gelişme geriliği, kulaklarda çınlama, uyuşukluk hali, dişlerin matlaşması, hafıza bozukluğu, zihinsel sorunlar

enfeksiyona karşı zayıflık, psikolojik bozukluklar, yaraların iyileşmesindeki gecikmeler, deri problemleri, deri değişiklikleri, kısırlık, koku ve tat duyusunu bozabilir, kemiklerde zayıflık.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.