Takip Et
  • 8 Kasım 2019, Cuma

Gut Nedir ?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun Gut hastalığına dair bilgi verecek...

Halk arasında zengin hastalığı olarak da bilinen gut hastalığı pürin metabolizmasındaki bozulmalar sonucu oluşan metabolik bir bozukluktur. Pürin yıkımındaki bozukluklar veya aşırı ürik asit üretimi sonucu eklemlerde ürik asit birikimi görülür. Biriken ürik asit eklemlerde iltihaplanmaya yol açar ve bu durum gut hastalığı olarak adlandırılır. Eklemlerde oluşan şiddetli ağrılar ile kendini gösterir. Doktor kontrolünde uygun tanı ve tedavi sonucu iyileştirilebilen bir hastalık türüdür

Gut Hastalığı Diyet Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şişmanlık ve obezitenin kandaki ürik asit miktarını arttırıcı etkisi vardır. Bu sebeple şişmanlık sorunu olan hastaların diyet tedavisi kilo vermeye uygun olmalıdır. Hızlı kilo vermek vücuttaki ürik asit miktarını arttırdığından kilo verimi kontrollü ve yavaş bir şekilde olmalıdır.

Et, balık, tavuk gibi zengin pürin içeriğine sahip gıdalar akut ataklarda önerilmez. Akut ataklar ortadan kalktığında porsiyon kontrolünde (60g/gün) tüketilebilir.

Yağ vücuttan ürik asit atımını olumsuz etkiler. Vücutta ürik asit birikimine sebep olur. Bu sebeple yağ diyette kontrol altında tutulur.

Diyete meyve ve sebzeler bolca eklenerek idrarın alkali olması sağlanır. İdrarın alkali olması sonucu ürat kristallerinin çökmesi engellenir.

Alkol metabolizması ile hiperürisemi oluşur. Diüretik etkiye sahiptir olan alkol ürik asit üretimini arttırıcı özelliktedir. Ayrıca ürik asitin böbrekler aracılığı ile vücuttan atımını engelleyici özelliktedir. Bu sebeple alkolden uzak durulması önerilir. Kahve ve çay yapısındaki bileşenler pürin metabolizmasını etkilemediğinden diyette serbest tutulan içeceklerdir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

• Süt ve yoğurt vücuttaki ürik asit miktarını dengede tutmaya yardımcı besinlerdir.

• Protein ihtiyacı yağsız veya az yağlı süt, peynir ve yoğurt ile karşılanabilir.

• Siyadin içeriği yüksek çilek, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık meyveleri kandaki ürik asit seviyesini düşürmede etkilidir.

• Çavdar ekmeği ve esmer ekmek yerine beyaz ekmek, mısır ekmeği tüketimi önerilir.

• Hazır soslardan, etli, et suyu kullanılmış veya hazır çorbalardan kaçınınız.

• Karaciğer, sakatat, kümes hayvanları, küçük balıklar, sosis diyette yer almamalıdır.

• Yağı az sığır eti, dana eti, kuzu, hindi, balık günlük 60 gram kadar tüketilebilir.

• Tereyağı veya margarin yerine zeytinyağı, fındık yağı veya balık yağı tercih ederek oluşan iltihap azalır.

• Haşlanmış veya rafadan yumurta tüketilebilir. Kızarmış yumurta tüketilmemelidir.

• Alkollü içecekler

• Leblebi, kuruyemiş

• Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler

• İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar

• Şeker ve şekerli besinler , tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez..)

• Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb.

• Kaymak, krema, mayonez 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.