Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar, magnezyumun diyabet üzerindeki etkilerini anlattı.
Magnezyum (Mg), insan vücudunda hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. İnsanda bulunan mineraller arasında, miktar açısından dördüncü sırada gelir.
Magnezyumun bu kadar önemli olmasının temel nedeni; vücudumuzda bulunan 300’den fazla enzimin çalışması için kilit bir role sahip olmasındandır. Vücut, bu önemli elementi, kendi başına üretemediği için dışarıdan besinler yoluyla alması gerekir.
Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 24 gram magnezyum bulunur. Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Magnezyumun temel faydaları şunlardır:
hormonların (insülin, tiroid hormonları, östrojen, testosteron, DHEA),sinir hücreleri arasında iletimin sağlanmasını sağlayan nörotransmitter denen maddelerin (dopamin, katekolamin, serotonin, GABA), mineral ve elektrolitlerin iletilmesinde, Hücre zarının elektriksel potansiyelinin değişmesini sağlayarak birçok hormonun, gıdanın ve nörotransmitterlerin alınımının ve salınımının kontrolünde rol oynar.
Tip 2 diyabet, magnezyum yetersizliğiyle ilişkilendirilen en yaygın metabolik hastalıktır. Hipomagnezemi, insülin salınımını bozarak ve insülin direnci gelişimine neden olarak glisemik kontrolü kötüleştirmektedir. Tip 2 diyabet de serum magnezyum seviyesinin düşmesini hızlandırmakta bu da dolayısıyla diyabetin glisemik kontrolünü kötüleştirmektedir.
yapılan önemli bir çalışmada 85 binden fazla kadın ve 42 bin erkekten oluşan bir çalışmada magnezyum kullanan bireylerde diyabet gelişme riskinin %30 dan daha fazla azaldığı tespit edilmiştir.
diyetinizde eklemeniz gereken magnezyum kaynakları size bu konuda destek olacaktır.
magnezyum açısından zengin besinler : Klorofilin temel maddesi olduğu için rengi koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyumdan zengindir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.