Takip Et
  • 8 Mart 2021, Pazartesi

DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!

Yanlış beslenme, obezite, yüksek alkol tüketimi ve mide asidini bloke eden ilaçların bilinçsiz kullanımı ile toplumda yaygın görülen düşük mide asidi kişide birçok sindirim şikayetlerine, sık enfeksiyon ve beslenme yetersizliğine yol açabiliyor. Yemek sonrası şişkinlik, gaz, hazımsızlık, ishal, kabızlık ya da düşen demir/B12 vitamin seviyeleri düşük mide asidi göstergeleridir. Besinlerin sindiriminin tam olarak sağlanamaması, emilim için uygun asit ortamının oluşmaması, takviyelere rağmen yükselmeyen vitamin-mineral düzeyleri, gıda zehirlenmelerinin sık görülmesi düşük mide asidinin de sonuçlarıdır. Yüksek proteinli gıdaların başında gelen et sindiriminin zorlaması, dışkıda sindirilmemiş gıdalar, yemek sonrası post-prandiyal sendromun görülmesi düşük mide asidiyle ilişkilendirilmektedir.

 EVDE KARBONAT TESTİYLE ÖLÇMEK MÜMKÜN

Hazımsızlık veya mide yanmalarında karbonat yani sodyum bikarbonat iyonu içmek her zaman başvurulan bir doğal bir yöntem. Bu yöntemi üç gün sabah aç karnına denenmelidir. Eğer beş dakika içinde ğeğirme olmazsa mide asidinizin düşük olduğunu gösteriyor. Hazırlanacak çözelti için ¼ tatlı kaşığı kadar karbonatı 150 ml soğuk suya ekleyip karıştırıyoruz sabah aç karına içiyoruz ve gaz çıkışını süreyle takip ediyoruz. Beş dakika içinde geğirme olursa güçlü mide asidinizin olduğunu gösteriyor.

 PEKİ MİDE ASİDİNİ BESLENMEYLE NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

• Gün boyu yediklerimizin sıvı formda olmalı, yemek zamanları dışında yeterli su içmeliyiz.

• Zencefil çayı veya sabah aç karına zencefil tüketimi mide asidinizi destekleyecektir.

• İlk lokmanız protein olmalı.

• Limon ve sirke gibi asidik kuvveti fazla besinlere yer verin.

• Yemek öncesi, yemek sırasında veya sonrasında aşırı su içmeyin.

• Fermente sebze ve besinler tüketin.

• Bilinçsiz mide asidinizi bloke eden ilaçları kullanmayın.

• Yemek ve uyku arasında en az 5 saat bırakın.

• Diyet lifini arttırın ve glisemik yükü düşürün.

• Doymuş yağ ve trans yağın oranını diyette minimum düzeye çekiniz.

• Alkali veya sağlayacaktır.Akdeniz modeli bir beslenme mide asidinizi zamanla güçlenmesini sağlayacaktır.

• Brokoli, pancar, kvass, turp ve şalgam tüketiminizi arttırınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.