Son dönemlerde, yaşadığımız pandemi süreci ile beraber hepimiz depresif ruh haline büründük. Peki, bu durumu düzeltmede beslenmenin önemini hiç düşündünüz mü? Daha sağlıklı bir ruh hali için;
• Yeterli ve dengeli beslenin: Beyin fonksiyonlarının devamlılığı için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir.
• Süt ve süt ürünlerini diyetinize ekleyin: Bu besinlerdeki kalsiyum ve B grubu vitaminlerinin depresyon üzerinde azaltıcı etkisi vardır.
• Basit şekeri hayatınızdan çıkartın: Yüksek oranlarda rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi vücudun stres yanıtını daha da kötüleştirebilir.
• Diyetinizi omega-3 açısından zenginleştirin: Omega-3, mutluluk hormonu dediğimiz serotonin miktarını arttırmaktadır. Haftada en az 1-2 gün balık tüketmeye ve her gün kuruyemiş alımına özen gösterin.
• Mikrobiyotanıza iyi bakın: Bağırsaklarımızda beraber yaşadığımız mikroorganizmalar mutluluğumuz esas kaynaklarındandır. Son araştırmalar, bağırsak mikrobiyotasının beyin gelişimi, davranışlar ve duygu durumunu etkileyen önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Probiyotik ve prebiyotik açıdan zengin beslenmeye özen gösterin. Sebze, meyve, kurubaklagil, yağlı tohumlar ile diyetinizi zenginleştirin.
• Bitki çayları ile diyetinizi destekleyin: Papatya, rezene, melisa gibi bitkiler, rahatlayıp gevşemenize yardımcı olurken seratonin düzeyinizin artmasını sağlarlar.
• Egzersizi ihmal etmeyin: Egzersiz, sinir hücrelerini iyileştirdiği ve yenilerinin oluşumu desteklediği için antidepresan özellik göstermektedir.
• İdeal kilonuzu koruyun: Obezite, depresif ruh haline neden olurken depresif ruh hali kişiyi besin tüketimine ittiği için daha hızlı bir kilo alım durumu gerçekleşebilir.
• Aşağıdaki vitamin-mineral gruplarından yeterli miktarda diyetinize eklemeye dikkat edin.
1. Magnezyum: Sert kabuklu meyveler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar
2. B12 vitamini: Et grubu, süt ve süt ürünleri, sakatatlar
3. B6 vitamini: Balık, kırmızı et, sakatatlar, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler
4. Selenyum: Deniz ürünler, yumurta, kırmızı et
5. Çinko: Kırmızı et, kuruyemişler, tam tahıllar
6. Demir: Kırmızı et, baklagiller, kuruyemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler (kuru üzüm), pekmez
7. D vitamini: En iyi kaynağı güneştir. Yağlı balıklar, yumurta, süt ve süt ürünleri
8. C vitamini: Sebze ve meyveler (biber, portakal, çilek vb.)
9. Folik asit: Sakatatlar, kurubaklagiller, yumurta, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.