Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanlarından İsmail Coşkun ıhlamurun faydalarını anlattı.
Ihlamur, ağaçlarındaki çiçekler toplanıp kurutularak elde edilir. Ülkemizde yetişen ıhlamur çiçekleri yılın altıncı sekizinci ayları arasında açar. Toplanma işlemi çiçeklenmeden sonra dört gün içinde tamamlanması önerilir. Toplanan çiçekler kurutulmak için gölge bir ortamda elekler üzerine serilir. Kurumuş ıhlamurlar ince ince kıyılarak havasız kaplarda korunur. Ihlamurun yapısında bulunan uçucu yağ sayesinde kendine has hoş bir kokusu vardır. İçeriğindeki flavonoidler demlenen ıhlamura sarı rengi vermektedir. Ihlamurun faydaları arasında, içerdiği birçok etken madde çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği saptanmıştır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Neye İyi Gelir?
Ihlamur çayının düzenli tüketimi sonucu birlikte mevsim geçişlerinde ve kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi gözlenebilir.
Soğuk algınlığını ve gribal enfeksiyonu tedavi edici etkidedir.
Öksürüğe neden olan bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar, bununla birlikte öksürük yumuşatıcı ve kesici etkisi vardır.
Boğazı yumuşatarak boğaz tahrişinin ve ağrısının azalmasına yardımcı olur.
İdrar sökücü etkisiyle karaciğer ve safra rahatsızlıklarını iyileştirici etkisi vardır.
Terlemeyi sağlayarak enfeksiyonlara karşı savaşçı özelliktedir.
Vücut direncini artırır, stresi ve yorgunluğu azaltır.
Kaygıları ortadan kaldırır, sinirsel gerginliği yatıştırır. Sakinleştirici etkisi ile uyku kalitesini artırmaktadır.
Anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Kas spazmlarını ve kalp çarpıntısın önleyici özelliktedir.
Migren ağrısını yatıştırır.
Ihlamur çayının içine limon atılarak tüketilmesi ödem ve şişkinlikleri önleyici bir etki gösterir.
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan ıhlamur bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bir bardak için tepeleme 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanabilirsiniz. Ihlamur çayı yapımında öncelikle ıhlamuru tozunun akması için süzgeç üzerinde yıkayın. Sonrasında yıkanmış ıhlamuru demliğe alıp üzerine kaynamış suyu ekleyin ve beş on dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Arzunuza göre tarçın, limon, elma, karanfil veya ayva ilave ederek çayınızı tatlandırabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ıhlamur bitkisi kaynatılmamasıdır. Ihlamuru kaynatırsak yapısındaki etken maddeler azalır ve bozulur. Ayrıca demlenme süresini de aştığımız taktirde yine ıhlamurun yapısındaki etken maddeler bozulur. Bu sebeple ıhlamurun kaynamış su ile uygun sürede demlenmesi yeterlidir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.