Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar zerdaçal ve karabibere dair bilgiler verecek.
Dönem dönem normalin üstünde yemek yiyor musunuz? Bunun sebebi yüzde 75 oranda duygusal duruma bağlıdır. Başka bir deyişle duygularla başa çıkmak için yemek yemeyi tercih ediyoruz. Ancak çok yemek yemenin yarattığı iyi duygular genellikle kısa süreli ve sonuçta kilo aldırdığı için mutsuzluk, stres ve pişmanlığı da beraberinde getiriyor.
Siz de her başladığı diyeti çok hızlı bir şekilde bozan, sabah kararlılıkla başlayıp ancak gün içerisinde tatlı krizi yaşayıp buna yenilen, yemek masasından kalkıp 10 dakika gibi kısa süre içerisinde açlık hissetmeye başlıyor iseniz "duygusal açlık" ile karşı karşıya olabilirsiniz. Fiziksel olarak midenizin dolu olduğunu bildiğiniz ama kendinizi hala aç hissettiğiniz her an duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.
Çocukken ağlamanızı durdurmak için size şekerleme verildiğini ya da uslu durmanız için bir külah dondurma sözü verildiğini hatırlıyor musunuz?
Kendinizi, üzgün hissettikten hemen sonra bir kurabiye alırken ya da yalnızca sıkıldığınız için dondurma yerken buldunuz mu?
Aç olmasam bile ya da sırf benim yanımdakiler yiyor diye yemek yiyor muyum?
Bir şeyler beni üzüyorsa ya da bana stres veriyorsa yemek için bir şeyler arıyor muyum?
Yalnız ya da depresyonda olduğumda kendimi yiyecek ararken buluyor muyum?
Bunların herhangi birine evet yanıtı vermeniz, açlık gereksiniminizi karşılamanızın dışında başka amaçlarla da yiyecek tükettiğiniz anlamına gelir. Açlık duygusunu fizyolojik ve duygusal olmak üzere ikiye ayırıyoruz.
1)Fizyolojik açlık, vücudun enerji ihtiyacı için duyulan gerçek açlıktır.
2) Duygusal açlık ise vücudun değil, beynin açlığıdır. Özellikle stres, aşırı üzüntü, öfke, yalnızlık duygusu, günlük hayatın getirdiği güçlükler nedeniyle negatif duyguların tetiklenmesiyle oluşan hormonal değişimlerimiz doğrultusunda duygusal açlık ortaya çıkar.
Normal şartlar altında bir tabak yemekle doyduğunuzu bildiğiniz fakat o gün bir tabak yediğiniz halde doymadıysanız 'dikkat' dediğimiz noktaya gelmişsinizdir. İkinci tabağı yemeden önce kendinize 'dur' deyip 20 dakikanın dolmasını bekleyin. Bırakın beyne tokluk sinyali gitsin. 20 dakikadan sonra hala açsanız önce mutlaka su için ve bulunduğunuz ortamı 5-10 dakika dahi olsa değiştirin. Yaşadığınız şeyin duygusal açlık olduğunu, midenizin aslında dolu ve doygun olduğunu hissedeceksiniz.
Çikolata yemek istiyorsanız '10 dakika sonra yiyeceğim' diyerek zaman kazanmalı. Bu arada mutlaka önce bir bardak su içip, sonrasında dışarı çıkıp hava almalı.
Çalışan kişiler ofiste müzik dinleyerek dikkatlerini başka yöne yoğunlaştırabilir hem de rahatlayıp stresten uzaklaşabilir. Ev hanımı ise mutfaktan çıkmalı, o an bulunduğu ortamdan uzaklaşmalı. Kişi kendini 10 dakika sonrası için şartlandırmalı. Bu süre içinde yeme isteğiniz azalacaktır.
Stresin yol açtığı duygusal açlığı yenmenin en temel yollarından biri ise kasları aktive etmektir. Kaslar aktive oldukça stres azalır. Bunun için yürüyüş, yüzme, pilates, yoga gibi iyi hissettiren aktiviteler yapılabilir.
Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, Asya ve Orta Amerika’da yetişen uzun bir bitkidir.
Yüzyıllardır insanlar bitkileri hem besin maddesi olarak tüketme hem de koku ve tat verici olarak da kullanabilmektedir. Bu bitkilerden biri olan zerdeçal baharat olarak tüketilen bir gıda maddesi olmasının yanı sıra sağlığa faydaları o kadar fazla ki...
Zerdeçaldaki anahtar bileşikler, curcuminoids olarak adlandırılır. Curcumin kendisi en aktif maddedir ve en önemlisidir.
Bir polifenol olarak, curcumin sağlık için çeşitli avantajlar sağlar. Bu güçlü bir antioksidandır ve anti-inflamatuar, antiseptik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
Bununla birlikte, curcuminin en büyük olumsuzluklarından biri vücutta iyi emilmemesidir.
Karabiber Piperin
Karabiber siyah biber tanelerinden yapılır. Kapsüline benzeyen biyoaktif bileşik piperin, biber tozu ve acı biberde bulunan tıbbi bir bileşendir.
Piperinin en önemli faydalarından biri, sindirim sürecinde belli bileşiklerin emilimini artırma yeteneğidir.
Piperin Curcuminin Emilimini Artırır
Ne yazık ki zerdeçaldaki curcumin, kan dolaşımında zayıf bir şekilde emilir. O yüzden sağlığa olan faydaları azalır.
Ancak curcumine karabiber eklemek emilimini artırır. Araştırmalar, karabiberdeki piperinin zerdeçaldaki curcumin ile birleştirilmesinin, curcumin emilimini % 2,000’e kadar arttırdığını desteklemektedir.
Hem bağışıklığınızı güçlendirmek hem de yağ yakımını artırmak için sihirli bir karışım için
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pulbiber
1/2. Çay kaşığı sumak
Karıştırıp yediğiniz yoğurtlara ekleyebilirsiniz...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.