Diyet denilince akla ilk gelen zayıflama diyetleridir. Fakat diyet kelimesi genel anlamıyla yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerin tümüdür. Bunun dışında bazı hastalık durumlarında (diyabet, tansiyon gibi) uygulanan diyet çeşitleri de vardır ama standart bir diyet yoktur. Diyet kişiye özeldir ve bu özelliklerine göre uygulanmalıdır.
Diyet; kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, cinsiyetine, herhangi bir sağlık probleminin olup olmamasına ve fiziksel aktivite durumlarına göre değişkenlik gösterir. Bu kişisel özellikler göz önünde bulundurularak zayıflama diyeti, 3 ana 3 ara öğünden oluşacak şekilde azar azar ve sık beslenerek uygulanmalıdır.Her besin grubundan her öğünde olması sağlanmalı, tek tip gıda seçiminden kaçınılmalıdır. Sonuçta sağlıklı bir kilo vermeye çabalayan kişi kendisine özel, yeterli ve dengeli bir şekilde oluşturulan beslenme programını uygulamalıdır.
Zayıflama, metabolizmaya nasıl yansıyor?
Bazal metabolizma hızı, kişinin kilosu ile doğru orantılı olarak değişkenlik gösterir. Kişinin kilosu fazla iken metabolizma daha hızlı çalışır. Kilo azaldıkça buna paralel metabolizmada da yavaşlama görülür. Eğer kişi kalorisi çok düşük yanlış diyet çeşitlerini uzun süre uygularsa metabolizmasında geri dönüşü olmayan bir yavaşlama söz konusu olabilir.
Haftada kaç kilo vermek idealdir?
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0,5-1 kg olmalıdır. Fakat bu da kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Kişinin kilosu artıkça verme miktarı da buna paralel artar. Ama sağlıklı bir zayıflama için 0,5-1 kg kilo verimi için yeterlidir. Çünkü unutulmamalıdır ki çok hızlı verilen kilolar, çok hızlı bir şekilde tekrar alınır.
Beslenme alışkanlığı kazandırmayan bu kilo verme şekli, diyete başlanılan kilonun da üzerine çıkılmasına neden olur. Bu tarz diyetlerin uzun süre yapılmasına bağlı olarak saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları, kansızlık ve hormon bozuklukları görülebilir. Ayrıca kişi diyeti bırakıp tekrar kilo aldığında bu kiloları vermek daha öncekine göre çok daha zor olabilir.
Kimler için diyet yapmak bir risk taşır?
Kontrolsüz ve sağlıksız yapılan diyet, gebe, emzikli bayanlarda ve gelişme çağında olan çocuklarda tehlikeli olabilir. Gelişme çağında olan şişman çocuklarda kalori kısıntısı yapmadan sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırıp çocuğun kilo alımını engellemek ilk aşamada yeterlidir. Yine gebe anneler, hamilelik süresince ve gebelik sonunda emziklilik döneminde ise en az 6 ay emzirme süresince diyet uygulamamalıdır.
Allah'a emanet olun. Sağlıkla kalın...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.