TREKKİNG (DOĞA YÜRÜYÜŞÜ) İÇİN İPUÇLARI
Sevgili okurlarım, spor yapmanın en zevkli branşlarından biridir doğa yürüyüşleri. Eğer hemen bu hafta bunu gerçekleştirmek isterseniz pazar günü, yani 18.12.2016 tarihinde İncirliova belediyesi önünden başlayacak düz parkurda doğa yürüyüşüne katılıp, kendiniz ve vücudunuz için ÜCRETSİZ bir iyilik yapmak isterseniz ( 0539 7623109-0256 5851224 nolu numaralardan) Volkan Baytaş Bey'e ulaşabilir, harika bir gün geçirebilirsiniz. Pazar saat 10.30 da İncirliova Belediyesi önünden hareket edilecektir. Parkur ortalama 5 km'dir. Katılmak isteyenler, önceden kayıt yaptırmak zorundadır. Ben de orada olacağım Allah izin verirse…
1. Giysilerinizi, yiyecek, suyunuzu ve özel eşyalarınızı alabilen, sırt yapısı ortopedik bir sırt çantanız olmalı.
2. Bot ya da sert tabanlı, altı dişli bir yürüyüş ayakkabısı olmalı, ayrıca ayakkabınız su geçirmez ve terlemeyi önleyici özeliğinin olması, konforlu bir yürüyüş yapmanıza yardımcı olur .
3. Hava sıcaksa hafif giyinmeli, ancak rüzgardan koruyacak bir giysi ( yağmurluk gibi ) bulundurulmalıdır. Önemli olan terlemeyecek kadar giyinmektir.
4. Hava soğuksa lahana gibi giyinmelidir (En kötü iletken havadır ).
5. Eldiven, bere, kulaklık gibi giysiler alınmalıdır. (Enerji kaybı % 70 baş, boyun ve ellerden olur.)
6. Özellikleri nedeniyle doğa sporlarına daha uygun olan polar giysiler tercih edilmeli, kazak da olabilir.
7. Kesinlikle kot giyilmemeli, eşofman altı, tayt vb. giyilebilir.
8. Yürüyüş esnasında terleme ihtimaline karşı yedek çamaşır ve bir üst bulundurmalı ve bunları ana molada değiştirmelisiniz.
10. Hafif yiyecekler tercih etmelisiniz ancak iyi bir kahvaltı yapmadan yola çıkmayı).
11. Yanınızda şeker, çikolata vb. bulundurun. (Basit şekerler çabuk kana karışır).
12. Rotanın özelliğine göre 2 ile 5 litre su alınmalı. Sular 1’er litrelik ya da 0,5-0,6 vb. litrelik sağlam pet şişelere bölünmelidir. (Suyun miktarı kişiye göre değişebilir. )
13. Sabahtan kapasitenizi zorlayabildiğiniz kadar sıvı depolayın
17. Yürüyüşler kesinlikle bir lider ve bir artçı eşliğinde tek sıra halinde yapılır.
18. Yürüyüş sırasında radyo, walkman vs. gibi araçlar kullanılmaz. Muhabbet edilmez, zorunlu haller dışında konuşulmaz.
20. Yağmur olasılığına karşı çantanızın içine önce uygun büyüklükte bir çöp torbası yerleştirdikten sonra diğer malzemelerinizi bu çöp torbasının içine yerleştirin.
21. Çiş (çiçek toplama) vs. gibi nedenlerle gruptan birkaç metre dahi ayrılacaksanız, mutlaka liderin ya da artçının haberi olmalı.
22. Tempo tutturun. Eğer patlamayı hissederseniz ( Yorgunluktan tükenmek ) patlamadan önce önleminizi alın. Enerjinizi tasarruflu harcayın, zorlamayın, nabız düşürün ve yine de patlarsanız lider ya da artçıyı mutlak haberdar edin. Patlamayı gurur yapıp efelik taslamayın.
23. Fazlalık çıkartmak, giyinmek, çiçek toplamak, ayakkabı bağıyla ilgili sorunlar, sıvı alımı vs. gibi nedenlerle ekibin temposunu bozmamak için birlikteliği sağlamaya çalışın.
24. Cinsiyet ayrımı yapmayın.
25. İnişlerde topuk ya da yan basın. ( Ayak bileğiniz bükülmesin ).
26. Çıkışlarda ayakucu ya da yan basın. ( Ayak bileğiniz bükülmesin).
27. Etkinlik, liderin, artçının veya diğer arkadaşların davranışları hakkında dağda yorum yapmayın, bunları biriktirin ve çarşamba günleri mutlaka söyleyin, tartışın.
28. Hiçbir arkadaşınızla (Sürtüşmeniz olsa dahi – varsa zaten ayrı ekiplere katılın ) dağda tartışmayın, kavga etmeyin. Bunları şehre ya da toplantı gününe saklayın.
31. Takılarınızı dağa götürmeyin.
32. Saçlarınız uzunsa toplayın ya da bağlayın.
34. Yürüyüşe gideceğiniz günün akşamı kesinlikle alkol almayın.
35. Yürüyüşe gideceğiniz günün gecesi güzel bir uyku çekmelisiniz.
36. Yürüyüşe gideceğiniz gün oruç tutmayın.
37. Toplantılara katılın.
38. Doğayı temiz tutunuz. Şehirden nasıl geldiyseniz öyle dönün. Dağda sadece ayak izleriniz kalsın.
39. Sigara içenler kesinlikle ana mola haricinde sigara içmiyor. (Haydi, bir yiğitlik yapıp sigarayı bırakın! )
40. Kesinlikle siyaset yapmayın.
41. Cep telefonunuzu alabilirsiniz. Ancak; ana mola haricinde lütfen mesaj atmak, konuşmak için molaları bekleyin.
42. Zorunlu haller dışında başkasına yardım amacıyla, “Şuraya bas, şuradan tutun” vb. talimatlar vermeyin.
43. İhtiyacınızdan fazla sıvı alınız. Susadığınızı hissettiğinizde iş işten geçmiş demektir.
44. Otobüsü kaçıranlar kesinlikle başka yollarla ekibe yetişmeyi denemesin. O gün şehirde kalsın.
45. Ekip düzenini asla bozmayın.
46. “En kestirme yol en iyi bilinen yoldur” gerçeğini rehberler bile unutmamalı ve kestirme diye bilinmeyen yerlerden gidilmemelidir. Grubun geri kalanını tehlikeye sokmak hakkına kimse sahip değildir.
47. Yürüyüş sırası; Rehber, en yavaş ve acemi kişi, grubun geri kalanı, en deneyimli veya artçı rehber” sıralaması şeklindedir. Bu sıra bozulmamalıdır. Rehberin hemen ardından en deneyimsiz yürüyüşçüsünün gelmesi, grubun yürüyüşünü bu kişiye göre ayarlayabilmesi ve doğru hızın, doğru temponun sağlanabilmesidir. Rehber hariç, en deneyimli kişi önden giderse aralarda kopmalar yaşanır. En deneyimli kişi veya artçı rehberin en arkada bulunması da geride kalanların güvenliğini sağlamak ve kopmaları önlemektir.
48. Yürüyüş rehberini kesinlikle geçmemeye dikkat edin. Bu rehber açısından dikkat dağıtıcı ve sinir bozucu bir durumdur.
49. Tek sırayı ve tempoyu bozmayın, tempoyu rehber bile bozsa kibarca ve gizlice uyarın.
50. İlk mola en az bir yarım saat sonra verilmeli ve mola süreleri kısa tutulmalı, vücudun soğumasına izin vermemelidir.
51. Yemek molasından sonra tempo biraz düşürülmeli ve dik eğim çıkmamalıdır.
52.Dikkat ve düşünceler yürüyüşe ve bulunulan ortama odaklanmalıdır. Yürüyüşe zaten şehir stresinden uzaklaşmak için gelinmiştir.
53. Yürüyüş boyunca etrafa dikkat etmeli, doğru rotada ilerlendiğinden emin olunmalı, çeşitli nirengiler alarak yola devam edilmelidir. Bu davranış rotadan sapıldığında, sapılan noktaya geri gelinmesine yardımcı olacaktır.
54. Doğada arkadaşınızla veya gizli rakibinizle yarışmayın. Kazalar meydana gelebilir, kendinizle de yarışmamaya çalışın bir yere kadar ilerleyebilirsiniz. Doğayla ise asla yarışmamak gerekir. Kazanmak doğa izin vermediği sürece imkânsızdır.
55. Plan yapmadan, hazırlık yapmadan ve etrafa bilgi bırakmadan yürüyüşe çıkmayın.
56. Yürüyüş veya kamp yapılacak bölgenin jandarma karakoluna ve muhtarlığına mutlaka bilgi bırakılması ve izin alınması gerekir. Kimseyi sorumluluk altına sokmamalısınız. Onların kaza geçirmeniz durumunda yardım edebilmeleri için yürüyüşçülerden veya kampçılardan haberdar olmaları gerekecektir.
57. Doğada paylaşımcı olmak gerekir.
58. Gruptan kopup kaybolursanız, kaybolduğunuzu anladığınız noktaya gidin. Aramalara kaybolan
kişinin en son görüldüğü noktadan başlanacaktır.
59. Kamp haricinde, yürüyüşte oluşan çöpleri atmamalı, yakılmayacak olanlar, hatta tümü geri getirilmelidir.
60. Yürüyüş sırasında yamaç veya uçurumdan aşağı taş atmayın ve yuvarlamayın. Aşağıdan başka bir grup geçiyor olabilir.
61. Gidiş dönüş saatinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Güç ekonomik kullanılmalıdır. Kazaların çoğu dönüşte meydana gelmektedir.
62. Devamlı surette yolun sonunu ve hedefi düşünmeyin. Yürüyüş yapmaya bakın, çünkü önemli olan yürüyüşten ve bölgeden tat almanız. Devamlı olarak yürüyüşün varacağı yere veya bir an önce varmayı düşünürseniz bu sizin isteksiz olduğunuzu gösterdiği gibi, bunalmanıza da neden olacaktır.
63. Özenli ve dikkatli adımlar atın. Dengeli, kararlı ve kısa olsun. Vücudunuzu yormamış, yürüyüş sürenizi ve isteğinizi uzatmış olursunuz.
64. Kar şartlarında yürüyüş yapıyorsanız, kaya yanlarından geçişte dikkatli olun kar yumuşaktır ve ufakta olsa gizli çukurlar olabilir. Sonra ayak bileğiniz zarar görebilir.
65. Kayalık bölgeden geçerken dikkatli olmalı, bağırmamalıdır. Ses çığa etki ettiği gibi, taşlara ve hatta kayalara da etki edebilir.
66. Vadi tabanı yerine sırtlardan gidin, görüş açınız daha geniş olacaktır.
67. El ele tutuşarak veya birbirine sarılarak yapılan yürümeler son derece tehlikeli olabilmektedir. Birincisi, yürüyüşçüler birbirlerinin dengelerini bozabilmekte, en kötüsü de düşme anında birbirlerini çekebilmektedirler.
68. Hangi aktivite yapılacak olursa olsun plânlama önem ve akış sıralamasına göre amaç, bölge, meteoroloji, katılımcılar ve malzeme olmak üzere 5 ana başlıkta yapılır.
69. Mutlaka doğa gezilerinde bilgili deneyimli konusunda uzman rehberler ve acentalar ile geziler tercih ediniz.
70. Sağlık sorunları olanlar doktor kontrolünden geçmeli. - Ağır bir yemek sonrası hemen yürümeye geçilmemeli - Yürüyüş esnasında sıvı kaybını önlemek için bol sıvı tüketilmeli - Yürüyüşe uygun ayakkabı, pantolon seçilmeli - Yürüyüş süresine ve kurallarına dikkat edilmesi gezginin olmazsa olmaz
SPORSUZ KALMAYIN… ALLAHA EMANET OLUN…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.