Sporun insan sağlığına, kişinin bedensel ve zihinsel gelişimine yaptığı katkılar saymakla bitmez.
Son dönemlerde spor faaliyetleri içinde grafiği hızla artan yeni bir dal oluşmaya başladı ki, her yaş ve meslek grubundan insanın ilgi odağı haline geldi... Doğa sporları...
Yanlış olmasa da eksik olarak yapılan tanımlamalarda, günümüzde doğa sporları dendiğinde akla ilk gelen dağcılık oluyor. Halbuki dağcılık; Doğa sporlarının içinde var olan bu sporun sadece bir dalı...
Doğa sporlarını; karada, havada ve denizde yapılanları olmak üzere üç mekan içinde toplayabiliriz. Bu katagorileri eğer ayrı ayrı gözden geçirecek olursak, denizde yapılanlara örnek olarak sualtı sporları (dalış), yelken sporları akla ilk gelenlerdir. Havada yapılanlara ise paraşüt, yamaç paraşütü örnek olarak verilebilir...
Doğa yürüyüşleri çok fazla teknik beceri ve yeterlilik gerektirmeyen biraz bilgilendirme ve biraz da kondisyon ile herkesin rahatlıkla yapabileceği bir faaliyettir.
Doğa yürüyüşlerinden farkı ise, zorluk derecelerinin biraz daha yüksek olması ve dağcılık kategorisi içinde de yer almasıdır. dağcılık içinde eğitim, ilk yardım, teknik beceri, kondisyon, beslenme, yön bulma ve arama kurtarmaya varana kadar bir çok alanda bilgi birikimi, tecrübe ve yeterlilik gerektiren bir spor dalıdır.
Doğa sporlarını diğer spor dallarından ayıran en büyük faktör, seyircisiz ve alkışsız bir spor dalı olmasıdır. Her spor gibi doğa sporlarının da azımsanmayacak kadar önemli bir hazırlık ve antrenman dönemi gerektirdiğini belirtmekte fayda var.
Doğa sporlarının, adrenalin seviyesinin yüksek olduğu bilinen bir gercektir. Ama insan sağlığı ve gelişimine katkısı da bir o kadar fazla ve tartışma gerektirmeyen diğer bir gerçektir. Doğa sporları; insanda disiplin, kararlılık, uyum ,dayanıklılık ,karar verme ve uygulama gibi becerilerin gelişimine katkı sağlar.
Günümüz sporlarının bir çoğu, karşı olmamakla beraber kapalı spor salonlarında yapılırken, kapalı mekanların hijyenik açıdan spor için uygunluğu ayrı bir tartışma konusudur. Çiçeklerle bezenmiş, bin bir çeşit flora ve fauna ile süslenmiş doğal ortamlarda, yemyeşil çayırlar üzerinde yapılacak birkaç kilometrelik bir koşunun ya da yürüyüşün yerini, hangi modern ve son sistem koşu veya yürüyüş bandı alabilir ki?
Şu bir gerçek ki, günümüz insanı artık, ilk çağlardaki evrim geçirdiği dönemlere benzeyen ve o dönemlerin doğal koşullarına uyum sağlayacak, zor ve vahşi doğa koşulları içinde yaşamayı sürdürebilecek bir bedensel yapıya sahip olabilmek için, adeta bir yarış gibi, büyük bir geriye dönüş içinde spor, özellikle de doğa sporları yapmaya yöneliyor.
Son yıllarda, doğa sporlarının yükselen grafiğinin temelinde işte bu istek ve arzu yatmakta...
Unutmayın, zihinsel ve bedensel gelişime faydalı bir sportif faaliyet için en uygun mekanlar doğanın kendisidir...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.