Güneş çarpmasının tanımı: Güneş çarpması olarak adlandırdığımız durum, boyun, ense ve kafanın uzun süre ve yoğun güneş etkisine maruz kalması durumunda oluşan, şiddetli sıcağın yol açtığı bir nevi doku hasarıdır. Aşırı ısı durumunda vücudumuzun ter bezleri tuzlu salgı şeklinde bu aşırı vücut ısısını dengeleyemez ve vücutta kaldırabileceğinden fazla ısı kalarak hararete dönüşür. Aşırı su kaybından dolayı kan koyulaşır. Bu durumdan genel metabolizma dengesi etkilenir, hatta kafatasımızın hemen altında bulunan beyin zarları bile ileri derecede hasara uğrayabilir.
Bu süreci halihazırdaki bir enfeksiyon veya kronik hastalık daha da hızlandırır ve ayrıca bulunan ortamdaki havanın nem oranı, durgunluğu, kişinin üzerindeki giysilerin kalınlığı tetikleyici faktörlerdir.
Her ne kadar literatürde bu hastalığın hava sıcaklığının 40 santigrat derecenin üzerine çıktığında baş gösterdiği yazsa da, her insanın sıcağa dayanıklılığı çok farklıdır. Çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan ya da moral çöküntüsü içinde olanlar, güneşi az gören ülkelerde yaşayanlar ve açık tenli insanlar daha düşük derecelerde de güneş çarpması yaşayabilirler.
Güneş çarpmasının sebepleri: Kafaları korumadan uzun süre deniz kenarı veya arazide direkt şiddetli güneş ışınlarına maruz kalma durumunda oluşur. Bilhassa çocuklar, açık tenli ve kafasında saçı olmayan veya seyrek saçlı insanlar bu hastalıktan şikayetçidirler.
Güneş çarpmasının semptomları: Yaz aylarında uzun süre doğrudan güneşe maruz kalmış insanlarda şu belirtiler gözlenmektedir.
- Mide bulanması
- Şiddetli baş ağrısı
- Kafa bölgesinde hararet
- Baş dönmesi
- Kusma
- İç huzursuzluğu
- Kalp çarpıntısı
- Yüksek ateş
- Kas krampları
- Genel halsizlik
- Bilinç bozukluğu
Hastalığın gidişatı: Güneş çarpması durumunda bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi tipik semptomlar esas güneş çarpmasından birkaç saat sonra hissedilir. Eğer kafa serinletilirse veya gölgeye gidilirse veya kafa güneşten korunursa bu semptomlar kısa bir süre sonra kendiliklerinden kaybolur.
Ne yazık ki güneş çarpması kapsamında bazen komplikasyonlar olabiliyor. Özellikle şuurda bozukluk ya da bilinç kaybı yaşanabiliyor. Nadiren de olsa beyin ödemi bile oluyor ve bu da beyinde basınç oluşmasına sebep oluyor. Bu durum nefes darlığına, kramp ataklarına hatta komaya kadar götürebileceği için acilen hastaneye gidilmesi gerekir!!! SOS!!!
Küçük çocuklarda bu durum çok çabuk menenjite dönüşebileceği için, çocukların kafalarını korumadan özellikle öğle güneşine çıkarılmamaları gerekir. O nedenle çocuklar yaz aylarında saat 10.00 -16.00 arasında güneşe çıkarılmamalı.
Havaların sıcak olduğu bu günlerde sıcakta kalmayın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.