Sığ su bayılmasının sebebi yüzeye yakın olan yerde oksijen azlığı sebebiyle olan bilinç kaybıdır.
Genellikle yüzeye 5 metre (yada civarı) kala gerçekleşir. Oksijen azlığı çeken ciğerlerde yüzeye yaklaştıkça (basınç sebebiyle yüzeye yaklaştıkça genişler-dibe doğru küçülür, fizikteki balon deneyini hatırlayınız, dipte hava doldurulup bırakılan bir balon yüzeye geldiğinde patlar) genişler ve kanda bulunan az miktardaki oksijen çok hızlı bir şekilde akciğerlere transfer olur.
Bu sebep ile kanda ciddi anlamda bir oksijen yetersizliği olur. İşte bu durumda dalıcının bilincini kaybettirir ve yönetimi ele alır. Dalgıcın ilk nefes alma çabasıyla solunum yollarına giren suyun sonucunda (boğulması imkansıza yakın bir ihtimaldir) buradaki kaslar kasılır ve daha fazla su alımını önler.
(Filmlerde gördüğümüz vücudun suyla dolması daıcının ölmesi soucunda gerçekleşir) dalıcının üzerinde eğer bir ağırlık yoksa (ağırlık kemeri) dalıcı yüzeye çıkacaktır ve diğer dalıcılar(ilk yardım eğitimi almış) tarafından kurtulacaktır. Ama dalıcının üzerinde ağırlık varsa, hele ki dalıcıların yaptığı çok önemli bir hata olan fazla ağırlık almayı geerçekleştirdiyse, dalıcı yüzeye çıkamayacak ve ölüm gerçekleşecektir.
Dalıcılar bilinçsizce uygulanan bir yöntemle daha dibe dalabilmek için gereğinden fazla ağırlık alırlar ve negatif yüzerliklerinden dolayı yüzeye çıkamazlar, dibe doğru giderler.
Havanın sıcak olduğu bu günlerde denize girenler dikkat... Özellikle dalış yapanlar için bu yazının faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Sağlıkla kalın...
Allah'a emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.