ANTRENMAN İÇİN SABAH SAATLERİNİ TERCİH EDİN
Ramazan ayında formunu korumak için spor yapmak isteyenler veya meslekleri gereği günlük antrenmanı olan sporcu kardeşlerimiz, fiziksel aktivite için serin sabah saatleri ile midenin gevşediği teravih namazı sonrasını tercih etmeliler.
KİLO ALMAMAK İÇİN YÜRÜYÜN
Aç ve susuz kalmak ile hareket azlığı metabolizma hızının yavaşlamasına yol açtığından kilo alımına zemin hazırlayabilir. İftardan sahura kadar bol sıvı tüketmek ve teravih sonrası yarım saatlik yürüyüş yağlanmaya engel olur.
Ben İncirliova'da oturan biri olarak havaların sıcak gittiğini söyleyebilirim. Ama çok şükür ki mübarek Ramazan ayını yarıladık. Görüldüğü gibi beslenmemize ve hayatımıza biraz dikkat ettiğimiz takdirde yazın da rahatlıkla oruç tutulabiliyor. Öyle ya oruç geldi diye fiziksel aktiviteyi hepten bırakmak olmaz. Sıvı kaybına fazla yol açmayan ve ağır olmayan sporlar oruçluyken rahatlıkla yapılabilir. Ancak antrenmansız olan okuyucularımız sadece yürüyüş tarzı sporları tercih etmeliler.
SÜREYİ BİRAZ DÜŞÜRÜN
Oruçluyken spor yapanların dikkat edeceği en önemli nokta, kişinin egzersiz alışkanlığıyla yani antrenmanlı olup olmamasıyla ilgilidir. Uzun süredir yaptığı spora karşı adaptasyonu ve direnci olduğundan oruçluyken de çalışmasını biraz daha düşük tempoda sürdürmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Kısacası rahat oruç tutmak için ramazan müddetince yapılan sporun dozunun düşürülmesi gerekir. Öğleden sonra spor yapmak, uzun süre aç kalındığı için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilir. Oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa bunu karın doyduktan en az 2 saat sonra gerçekleştirirlerse iyi olur.
SPORCU ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Oruçluyken aşırı ve ağır sporlardan uzak durmak gerekir. Çok uzun süre koşmak da tehlikeli olabilir. Profesyonel sporcular, antrenman saatlerini uygun saatlere alıp, süre ve dozajı da azalttıkları sürece rahatlıkla oruç tutabilirler. Spor süresince terlemeyle vücuttan sıvı kaybı olur. Oruçluyken bunu karşılayamayacağımız için çok fazla terleyici tarzda ve tempoda çalışılmamalıdır. Normal beslenme şartlarında, oruç tutan sağlıklı genç insanlar, eğer iyi eğitilmiş ve ne yaptıklarını biliyorsa, çok ağır olmayan günlük egzersizlerini rahatlıkla yapabilirler. Ramazanda, sporcular yüksek fiziki aktivitelerinden dolayı daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduklarından iftar ve sahurda sıvı alımını artırırlarsa çok da mesele kalmaz.
Ramazan'da da sporsuz kalmayın, sporsuz yaşlanmayın, Allah'a emanet olun…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.