Özellikle kış aylarının soğuğunda rahatlatıcı, sıcak bir bitki çayından daha keyif verici başka bir şey bulmak zor. Sadece ısınmak, boğazınızı yumuşatmak için değil içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle kış hastalıkları olan grip, nezle gibi bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak içinde bu çayları tüketebilirsiniz.
Kimi bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirirken kimi çaylar antioksidan etkisiyle sizi hastalıkların vücudunuzda oluşturabileceği sorunlara karşı koruyabilir.
Bitkisel çayları hazırlamak için iki seçeneğiniz var. Birincisi daha hızlı olan, çeşitli çay markalarının satışını yaptığı, çoğunlukla karışım çay yapraklarını içeren hazır poşet çaylardan kullanmak, ikincisi ise aktarlardan ya da marketlerden alabileceğiniz, hatta vaktiniz varsa kendiniz toplayıp kurutacağınız bitkilerle evde kendi çayınızı kendiniz hazırlamak.
İkinci yöntem biraz daha vakit almakla birlikte hem daha ucuza mal olur hem de çayınızı istediğiniz gibi, dilediğiniz karışımlarla hazırlayabilirsiniz. Artık seçim size kalmış.
Evde Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bitkisel çay hazırlarken hangi bitki olursa olsun demlenme süresi ortalama 5-15 dakika arasındadır. Bitkiyi kaynamış suda ne kadar çok bekletirseniz aynı normal siyah çayda olduğu gibi o kadar çok demlenir ve tadı acılaşır.
Bir kaç denemeden sonra kendi ağız tadınıza uygun demleme süresini belirleyebilirsiniz. Farklı bir tat vermek için limon, acılığını almak için bal kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarının soğuğunda rahatlatıcı, sıcak bir bitki çayından daha keyif verici başka bir şey bulmak zor. Sadece ısınmak, boğazınızı yumuşatmak için değil içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle kış hastalıkları olan grip, nezle gibi bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak içinde bu çayları tüketebilirsiniz.
Kimi bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirirken kimi çaylar antioksidan etkisiyle sizi hastalıkların vücudunuzda oluşturabileceği sorunlara karşı koruyabilir.
Bitkisel çayları hazırlamak için iki seçeneğiniz var. Birincisi daha hızlı olan, çeşitli çay markalarının satışını yaptığı, çoğunlukla karışım çay yapraklarını içeren hazır poşet çaylardan kullanmak, ikincisi ise aktarlardan ya da marketlerden alabileceğiniz, hatta vaktiniz varsa kendiniz toplayıp kurutacağınız bitkilerle evde kendi çayınızı kendiniz hazırlamak.
İkinci yöntem biraz daha vakit almakla birlikte hem daha ucuza mal olur hem de çayınızı istediğiniz gibi, dilediğiniz karışımlarla hazırlayabilirsiniz. Artık seçim size kalmış.
Bitkisel çay hazırlarken hangi bitki olursa olsun demlenme süresi
Hangi Çayı Seçmeli?
Bu tamamen size kalmış bir durum. Eğer sindirim sistemi sorunları, yemeklerden sonra şişkinlik çekiyorsanız buna göre çaylar, gripseniz ve kendinizi daha dinç hissetmek istiyorsanız C vitamini ve diğer antioksidanlar yönünden zengin çaylar seçebilirsiniz. Sitemizin diğer sayfalarında hangi bitki çayının ne gibi rahatsızlıklara karşı kullanıldığı konusunda bilgiler yer alıyor. Bu sayfaları inceleyerek sizin için en uygun bitkisel çayı bulabilirsiniz. Ancak “azı karar, çoğu zarar” sözüne sadık kalarak bu çayları tüketirken aşırıya kaçmamalı ve bazı yan etkilerinin olabileceğini unutmayın. Ayrıca başka bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız bitki çaylarını günlük yaşantınıza eklemeden önce doktorunuza danışmalısınız.
Nane Çayı: Gaz ve şişkinliği alan, genellikle sindirime yardımcı olmak için kullanılan nane çayı mide bulantısını geçirmek ve terlemeyi arttırarak ateş düşürmek için kullanılabilir. Reflü ve sık sık mide ekşimesi yaşayan kişilerin bu problemlerini arttırabileceği için tavsiye edilmez.
Zencefil Çayı: Yine sindirime yardımcı olmak, mide bulantısı ve kusmaya karşı kullanabileceğiniz bir diğer çayda zencefil çayıdır. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. 3-4 santim büyüklüğünde, kabuğu soyulmuş zencefili çok ince dilimleyerek kaynamış suya atıp 10-15 dakika bekletmek çayınızı hazırlamak için yeterli olacaktır. Bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Papatya Çayı: Yoğun bir iş gününden sonra evinizin rahatlığında bir bardak papatya çayı içmek tüm stresinizi alacaktır. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra boğaz ağrısını hafifletir, öksürüğü alır ve ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyi gelir. Hatta ağız içi yaralarına karşı papatya ile ağız gargarası hazırlayabilirsiniz. Orta dereceli uykusuzluk çekenlere yatmadan 2 saat kadar önce bir bardak papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.
Melisa Çayı: Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissediyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek için bir bardak melisa çayı içebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyonu arttırır ve uykudan 1 saat önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır. Çayınızı akçaağaç şurubuyla tatlandırabilir veya 2-3 damla limon ekleyebilirsiniz. Soğuk melisa çayı yaz aylarında hem faydalı hem de lezzetli bir serinletici olarak kullanılabilir.
Karahindiba Çayı: Devedikeni çayı gibi karahindiba çayı da karaciğeri temizler ve safra atımını arttırarak sindirime yardımcı olur. Kanı ve vücudu temizlerken ishal gibi rahatsızlıkları hafifletir.
Kuşburnu Çayı: Cilt sağlığını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. İdrar söktürücü olarak idrar yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.
Sağlıksız kalmayın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.