Yaz okullarında öğrenciler farklı branşlarda spor eğitimi alıp takım ruhunu ve paylaşmayı öğrenirken; resim ve drama gibi faaliyetlerle yeteneklerini geliştirir, eğitsel oyunlar ve dış mekan gezileriyle keyifli bir yaz geçirirler.
Yaklaşık 8 ay ciddi akademik eğitim gören çocukların yaz tatilinde 3 ay boyunca boşta kalmaları ve hatta tatili hiçbir şey yapmadan boşa geçirilecek zaman olarak görmeleri, eğitim hayatlarının kalitesi bakımından son derece tehlikelidir. Çünkü okul dönemi yeniden başladığında çocukların tatilin rehavetinden çıkması ve derslerine yoğunlaşmaları neredeyse bir iki ayı bulur.
Maalesef çok küçük yaşlardaki çocuklardan, yetişkinlere kadar herkesi pençesine alan televizyon ve internet bağımlılığından her zamanki gibi yine en çok çocuklar etkileniyor.
Spor alanlarının yetersizliğinden arkadaşlarıyla bir arada oyun oynayamayan çocuklar, evde televizyon ve bilgisayar ekranının başından ayrılmıyor.
Enerjisini doğru yönlendireceği, kaslarını çalıştıracağı, kendisini ve sınırlarını test edeceği, arkadaşlıklar kuracağı, hoplayıp zıplayacağı, koşacağı, tırmanacağı, suyla, topla, toprakla, başka canlılarla haşır neşir olacağı yaz okullarına gitmeleri bu kadar uzun bir zamanı doğru değerlendirmeleri demek.
Yaz okulları; öğrencilerin yoğun geçen öğretim yılının ardından eğlenerek vakit geçirmelerini, düzenli bir şekilde spor yapmalarını, sanatla iç içe olmalarını sağlar. Farklı fiziksel, sosyal, sanatsal beceriler kazanmaları da cabası.
Zengin öğrenme ortamlarında ilgi ve yeteneklerini keşfedebilir, arkadaşlık duygularını geliştirerek yeni dostluklar kazanabilirler.
Takım çalışması alışkanlığı kazanarak birlikte üretmenin keyfini yaşamaları, zamanlarını planlamayı öğrenmeleri o yaşlardaki çocuklar için çok önemli.
Yaz okulu seçilirken nelere dikkat edilmeli?
Okul seçilirken çocuğun ilgi ve yetenekleri göz önüne alınmalı. Yaz okulunun ne kadar sürdüğü, okulda hangi becerilerin kazandırıldığı aile tarafından dikkatli incelenmeli.
Dikkat edilmesi gereken bir konu da ulaşım. Yolda uzun zaman geçirmesi çocuğun yorulmasına neden olur. Bu durum, çocuğun motivasyonunun ve okuldan aldığı keyfin azalmasına yol açacağı için yakın bir yaz okulu tercih edilmelidir.
Seçilen yaz okulunun çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler içermesi en önemli nokta. Örneğin dışa dönük, hareketli çocuklar yüzme, futbol gibi sporlar yapabilecekleri okulları rahatlıkla tercih edebilirler. Öfke kontrolünde sorun yaşayan dürtüsel çocuklar için yine benzer seçenekler uygun. Bu onların istenmeyen dürtülerini daha sağlıklı dışa vurmalarını sağlıyor.
Sosyal becerileri zayıf, akran ilişkilerinde zorluk yaşayan çocuklar için gezi, takım sporları, tiyatro ve izcilik gibi etkinlikler içeren yaz okulları öneriliyor. Bu tür yaz okullarına devam eden çocuk hem yaşıtlarıyla daha yoğun olarak iletişim kurarak sosyalleşiyor hem de becerilerinin gelişmesiyle kendine güveni artıyor.
Dikkatlerini toplamakta güçlük çeken, konsantrasyonu zayıf çocuklar için de satranç iyi bir seçenek. Aile içinde iletişim sorunları yaşayan çocuklar yaz okuluna giderek resim, müzik gibi çalışmalara katılıp gerginliklerini atıyorlar.
Her çocuğa uygun bir seçenek sunan yaz okulları, tatilin verimli ve güzel geçmesinin bir yolu…
Çocuklar, sizler de sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.