Sağlıklı beslenmenin temel kurallarından birisi de sebze tüketmektir. Etrafınızda vejeteryan olduğunu bildiğiniz kişiler mutlaka vardır. Besin değeri yüksek ve hem bağışıklık hem de sindirim sistemine katkısı olan sebzeler içlerinde, vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok şeyi hemen hemen barındırırlar.
Peki, hangi sebzeler hangi hastalığa iyi geliyor? Hangi sebze vücudumuzun neresi için iyi? Hangi sebzeyi tüketmek sağlıklı beslenmemiz için şart?
Fasulyenin faydaları: Taze fasulye, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağlıyor. Taze fasulye, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendiriyor, albümin ve şekerde de çok fayda sağlıyor.
Bezelyenin faydaları: Bezelye hem kansızlığı gideriyor hem de kabızlığı engelliyor.
Sivri biberin faydaları: Mideyi kuvvetlendiriyor, iştah açıyor ve mide tembelliğini gideriyor. P vitamini ile damarları yumuşatıp kanamayı önlüyor, K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durduruyor. Ayrıca acı kırmızı biber güçlü bir antikanserojendir.
Lahananın faydaları: Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı. Lahana bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirir, bol idrar söktürür, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atar. Lahana, kansızlığı giderir ve kansere karşı etkilidir. Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlar. Lahananın yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyucu bir mineral olan selenyumun kaynağıdır. Selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt sağlar ve erkeğin cinsel gücünü arttırır.
Karnabaharın faydaları: Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan bulunan karnabahar, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip. Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler.
Brokolinin faydaları: Brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten vardır. Bu yüzden yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden biridir. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısıdır, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azaltır. Brokoli ayrıca, B1 ve C vitamini ile doludur. Yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Brokoli suyunun havuç veya elma suyuyla karıştırılarak içilmesinin de fayda vardır.
Pırasanın faydaları: Pırasa vitamin, mineral ve çeşitli nitritler içerir. Mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalıdır. Pırasa yemeği, bağırsakları yumuşatır kabızlığı önler, hemoroidi olanlara da ferahlık sağlar. Pırasa çorbası, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı atar.
Marulun faydaları: Bol miktarda çeşitli mineralleri içeren marul, sinirleri teskin edip iyi uyku verir ve erkeklerde cinsel arzuyu frenler. Yemekten önce salata şeklinde yenen marul, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini düşürür. Marul bol idrar söktürür ve kanı pisliklerden temizler. Karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı giderir, kadınlarda adet dönemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağlar. Marul suyu, yüze sürülürse ergenlik sivilcelerini giderir, cilde tazelik ve pembelik verir.
Enginarın faydaları: Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar kanı temizler ve yorgunluğu giderir. Diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirir. Enginar, beyin yorgunluğunu çabucak geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendirir, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Enginar ayrıca şeker hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurur.
Kerevizin faydaları: Kerevizinin hem yaprakları hem sağları tüketilmelidir. Bizler normalde yemek yaparken yeşil sağlarını atarız ama bunları mutlaka ayırmak gerekir. Hem verdiği güzel koku hem de faydası dolayısıyla enginarın yeşil saplarını farklı yemekler ve salatalarda da mutlaka kullanmak gerekir. Bu sağlar vitaminler ve çeşitli madeni maddeler içerir. Mideyi kuvvetlendirir iştah açar. Kereviz, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır. Kanı pisliklerinden temizler ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasını sağlar. Kereviz, karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizler. Sarılığı giderir, böbrekleri çalıştırır, fazla suyu dışarı atar. Böbreklerden kumu, taşı döker. Şişmanları zayıflır ve cinsel faaliyeti çok arttırır.
Semizotunun faydaları: Semizotu, kanamalı hastalıklara ve kabızlığa iyi gelir. Kanı temizler, bol idrar söktürür, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizler, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirir, böbrekteki kum ve taşı döker. Semizotu ayrıca, şeker hastalarının susuzluğunu azalttır, zayıflama diyetlerinde çok işe yarar. Semizotu, yeşil salata olarak da tüketilmelidir.
Salatalığın faydaları: Salatalık kanı temizler, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. İdrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar. Salatalık, içeriğindeki bol kükürdü ile kanı temizler, ciltteki ter bezlerini çalıştırır, bol vitamin ve madeni madde vererek cildin taze ve pürüzsüz olmasına yardım eder. Salatalığın kendisi veya suyu, cildi bir tonik kadar temizler, et yemeklerinin verdiği susuzluğu keser.
Bunlar bize faydalı olan sebzelerin sadece birkaçı. Haftaya yazıma devan edeceğim.
Sağlıkla kalın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.