Takip Et
  • 3 Mayıs 2017, Çarşamba

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR DAHA UYGUN OLUR?

Küçük yaştaki çocuklara hangi sporlar daha uygun?

2-3 yaşlarında bir çocuk koşmak, zıplamak, sıçramak gibi bazı basit, temel hareketleri öğrenir ve yapar. Özellikle bazı becerilerin kazandırılmaya çalışılması için bu yaş çok erken. Erken dönemde parka gidebilir salıncakta sallanabilir, ailesinin kontrolünde havuzda oyunlar oynayabilirler.

4-6 yaş arasındaysa dans edip ip atlayabilir, hafif topları yakalamak, fırlatmak, 2 veya arkada ek tekerleri olan bisikletlere binebilirler. 6 -7 yaşından sonra çocukların motor becerileri ve güvenlik duygusu artar. Artık takım sporlarına başlayabilirler. 3 gün kuvvet tarzı hareketler, yani bir yerlere tırmanmak gibi aktiviteler kas ve kalp sağlığı için önemli. Spor, çocuklar için erken dönemde oyun olarak görülmeli. 3- 5 yaşında başarı beklenilmemeli. Çocuklar, hangi spora ne zaman başlamalı?

- Futbola başlama yaşı normal olarak 9-11. Ancak 8 -9 yaşlarında başlandığında teknik beceri kazanılmaya başlanıyor ve 10-12 yaşlarında da takım oyununa katılabiliyor. Yüzme için en uygun başlama dönemi 5 -6 yaş aralığı. Basketbola 10- 12 yaşlarında başlayabilirler.2 -3 sene önceden olursa teknik beceriler gelişir ve çocuk maça çıkacaksa 11-12 yaşında önce tercih edilmemeli. Jimnastik için uygun dönem 5-6 yaş. Ancak 4- 5 yaşında oyunla bu aktivite tanınabilir. Amaç yarışmaya katılmaksa 11-12 yaş aralığı idealdir.

Çocuk için hangi sporun doğru olduğunu nasıl anlarız?

- Genetik yapı ipucu olabilir. Anne babanın boyu uzunsa çocuğunda ileride böyle olacağını düşünüp basketbola yönlendirme yapılabilir. Suyu seviyorsa yüzme, hareket beceri, esneklik gelişmişse jimnastik olabilir. Bütün spor dalları için beceri, dayanıklılık, esnekliğe sahip olmak genel özellikler arasında yer alıyor.

Spor yaparken en önemli unsur nedir?

- Yapacağı sporu sevmeli. Antrenmanların uzun olduğu dallar seçim sırasında iyi değerlendirilmeli. İlerde profesyonel mi yoksa hareket amaçlı mı tercih edilecek, aile önce buna bakarak karar vermeli. Fiziksel gelişimlerinin uygun olduğu ortamlar seçilmeli. Örneğin basketbol, futbol, güreş gibi temas olan dallarda çocukların kronolojik yaşı değil, beceri ve fiziksel yaşı dikkate alınmalı. Burada 5 -6 ay bile çok önemli olabiliyor. Bu gözden kaçırılırsa başarısızlık olması durumunda motivasyon düşer ve ilgi azalır. Anne babanın birinci hedefi çocuğun keyif alması sağlamak olmalı, sabırlı ve motive edici davranılmalı. Okulda, spor kulüplerinde veya mahallelerde arkadaşlarıyla spor yapmasına imkan verilmeli. Öğretmenin sevilmesi de gerekiyor. Tercih edilen aktivitenin güvenli olması, herkesi içine katması da onların gelişimine olumlu katkı yapıyor.

Küçük yaşta sporun faydaları neler?

- Sabırlı olmayı öğrenir, takım sporlarında paylaşım duygusu yaşar. Sağlıklı kemik ve kas oluşumu desteklenir. Düzenli spor yapanlar haftalık zamanı iyi kullanıyor. Ödevlerini iyi planlar, uyku, yemek saatlerini kaçırmaz. Hayatları daha disiplinli hale gelir. Takım sporları voleybol, basketbol gibi oyunlar paylaşım, kazanma, kaybetme duygusunu öğretir. Çalışmanın önemini kavrarlar. Pes etmemeyi, güçlüklerin üstesinden gelmenin hissini çocuklara spor verir. Yapılan bütün etkinlikler stresi azaltır. Matematik gibi özellikle sayısal alanlarda yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar. Çabuk karar vermeyi etkiler.

Sporsuz ve sağlıksız kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.