REFLÜ VE MİDE YANMASI BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Genellikle mide üzerinde veya göğsün ortasındaki kemiğin altında yanma şeklinde hissedilir. Çeneye ve boğaza yayılabilir. Bazıları boğazında acı, ekşi asit tadı alırlar. Hastaların bu yanma belirtileri 2 saat kadar sürebilir. Yemek yemeyle sıklıkla artar.
Türkiye’de istatislikli bir rakam verilememekle birlikte çok kişiyi etkilediği zannedilmektedir.
Mide salgıladığı çok miktarda aside karşı, asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması mevcuttur. Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside karşı kendisini koruyacak yapısı yoktur.Sonuç olarak fışkıran asidin sayısı ve yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıkta derin ve kanayan ülserlere kadar değişik hasarlara neden olur. Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği, mide içerisinde doğru göndermeye çalışır. Yemek borusunun bu mideye gönderme hareketlerini bozan bazı hastalıklarda bu hasarlar daha fazla meydana gelir.Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak üzere günde yaklaşık 10-15 defa gözlenen normal bir olaydır.
Midenin oniki parmak bağırsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını arttırmaktadır.
BELİRTİLERE DİKKAT
Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır. Midenin boşalmasını etkileyen nedenler,yiyeceklerin geri kaçmasına neden olur.
Belirtiler;
Göğüs ortasındaki kemiğin altında yanma hissi. (Bu belirti yemek yemekle ,öne doğru eğilmekle artar.Yukarı doğru yayılabilir.Antiasit gibi ilaçlarla geçici olarak şiddeti azalabilir.)
Yiyeceklerin veya asitli materyalin ağıza gelmesi.
Yutma güçlüğü. (Asidin yemek borusunu yakması sonucunda oluşan şişlik nedeniyle oluşur.)
Ülserasyon oluşmuşsa ağrılı yutma güçlüğü meydana gelir.
Bol tükrük salgısı.
Göğüs ağrısı. (Kalp nedeniyle oluşan göğüs ağrılarından ayrılması gerekir.)
Üst sindirim sistemi kanamaları. ( Bol olursa ağızdan taze kırmızı kan gelebilir.)
Akciğerle ilgili belirtiler. (Özellikle geceleyin fışkırmasının sonucunda müzmin öksürük,ses kısıklığı,ses kalınlaşması,astım, tekrarlayan, nedeni bulunmayan zatürre atakları. (Boğaza doğru fışkıran asidik materyalin akciğere kaçmasıyla meydana gelir.)
Özellikle gece meydana gelen astım nöbetlerinde reflü araştırmalıdır.
SPORSUZ VE HAREKETSİZ KALMAYIN… ALLAHA EMANET OLUN…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.