Meraba sevgili denge okurları. Bilindiği üzere tüp mide ameliyatları günümüzde oldukça sık yapılan bir operasyon olmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bir spor salonu sahibi ve işletmecisi olarak ben, tüp mide ameliyatı olan çok sayıda müşterimle çok dikkatli programlar yapmaya çalışıyorum. Bu konuyla ilgili çokça sorulan sorularla ilgili olarak, bu hafta çok beğendiğim bir internet yazısını sizinle paylaşmak istiyorum. Sporla ilgili bütün sorularınızı bilgim dahilinde cevaplamaya her zaman hazırım. Aklınıza takılan sorular olursa bana mail adresimden ulaşabilir ve çekinmeden sorularınızı sorabilirsiniz.
TÜP MİDE AMELİYATINDAN SONRA NE ZAMAN SPORA BAŞLANMALI
Son dönemlerde obezite ve ciddi kilo problemleri olan kişiler için tüp mide ameliyatı tercih edilen bir seçenek haline gelmektedir. Fakat bu ağır bir operasyon olup sonrasındaki dönemde ciddi olarak ihtimam gösterilmesi gerekmektedir. Operasyon için bir gün öncesinden hastaneye yatılır. Normal şartlarda ameliyattan sonra 2 gün içerisinde taburcu edilir. Operasyon sonrası 15 günlük bir ev istirahati tavsiye edilmektedir. 15 gün sonra çok fazla aktivite gerektirmeyen işlerde çalışılabilir.
DİKKAT GEREKTİREN DÖNEM
Ameliyatı olmadan bir gün önce sıvı diyetine girilir. Katı yiyeceklerden uzak durulur.. Gece saat 12'den sonra da yemek tamamen bırakılır. Ameliyat saatinden 8 saat önce ağızdan su alımı da tamamen bırakılır..
Ameliyat ile midenin % 80-85’i alınmaktadır. Bu süreçte vücut enerji üretmek için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar ve depolanmış yağlar ve kaloriler kullanılır .Bu da kişinin kilo vermesine yardımcı olur. Bu süreçte ameliyat öncesi var olan midenin ciddi oranda küçülmesi ile, besin alımı da aynı oranda ciddi şekilde az olacaktır…Vücudun ameliyat öncesi dönem ile sonrası arasındaki derin farklılığı algılayıp kendisini ona göre yeniden programlaması için de bir süreç gerekir. İşte bu dönemde kişinin değil spor yapmak, hareketleri ve basit aktivitelere dahi dikkat etmesi gerekmektedir…Ameliyat sonrasında oluşabilecek riskler de vardır. Bunlar arasında bağırsak problemleri, enfeksiyon, göğüs problemleri, dalak ve diğer organların yaralanması gibi durumlar oluşabilir.. Ameliyat öncesi ve sonrasında oluşan yoğun baskı ve stres seviyesi de vücudun toparlanma sürecine büyük oranda etki etmektedir. Ameliyat sonrasında hastadan hastaya değişen ağrı süreci de oluşabilmektedir.. Tüm bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
DOKTOR GÖZETİMİ ŞART
Operasyonun başarılı ve sağlıklı geçmesi halinde genel olarak uzmanlar yaklaşık 30 gün sonra hafif egzersizlere izin vermektedir. Fakat bu 30 günün sonunda yapılacak egzersizler de oldukça hafif olmalıdır.. Hafif de olsa bu aktiviteleri yapmadan önce muhakkak doktor gözetimi ve onayında olmak gerekmektedir.. Bu süre sonrasında hafif egzersizler ile başlanan sporun, kademeli olarak ağırlığı ve yoğunluğu artırılabilir. Spora başlama süresi yaklaşık olarak 8 hafta sonradır. Bu süre sonunda da yine muhakkak doktorunuz ile iletişim halinde olmanız, onun tavsiye ve onayı ile spor programı belirlemeniz gerekmektedir..
Ameliyat süreci öncesi ve sonrası ile ağır olabilecek bir dönemdir.. Bu operasyon sonrasında kalıcı ve tatmin edici bir sonuca ulaşmak için dikkatli ve sabırlı olmak gerekmektedir. Hızlı sonuç almak maksadı ile doktorunuzdan habersiz atacağınız her adım, kalıcı ve büyük hasarlara sebep olabilir. Ameliyat sonrasında sürecin sağlıklı gitmesi halinde hafif egzersizli spora 8 hafta, normal egzersizli bir spor programına da yaklaşık 12 hafta sonunda başlayabilirsiniz.. Operasyon sonrası dikkatli ve özenle yapacağınız bir egzersiz ve spor programı, daha kalıcı ve sağlıklı bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.. Fakat sabırlı olmak, daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için dikkatli adım atmak en doğru seçim olacaktır. Bu süre içinde muhakkak doktorunuz ile iletişim halinde kalınız..
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.