Doğru Duruşun Önemi ve Doğru Duruş Şekilleri
Doğada yaşayan canlılar arasında tek dik duran canlılar bizleriz. Ara ara dik durabilen goril ve maymun türlerinin de diğer hayvanlara göre daha zeki olmalarının nedeni de aslında budur.
İnsan psikolojisinde, mutsuz ve depresif bir ruh durumuna sahip isek omuzlar düşük ve baş aşağıda, gözler ise yere doğru bakar pozisyonda oluyor. Dik ve özgüven dolu durduğumuzda beyin bir süre sonra ona göre vücut kimyasalını ona göre değiştiriyor, omuzlarımız düşük, başımız aşağıda olduğunda ise ona göre kimyasal salgılıyor.
Sonuç olarak duruşumuz aslında hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız açısından yakından alakalılar. Peki, biz doğru duruşta durabiliyor muyuz? Doğru duruşun tanımı nasıl olmalıdır?
Ayakta Duruş:
Düzgün bir şekilde ayakta durmadığımız zaman psikoloji kısmının yanında sağlık açısından bel ve dizlerde de problemler yaşamamıza sebep olur.
- Baş dik tutulmalı, omuzlar arkaya doğru gergin pozisyonda olmalıdır. Kulaklar, omuz ile aynı hizada ve kürek kemiklerinin arasında bir pinpon topu tutuyormuşçasına sırt gergin olmalıdır.
- Göğüs önde, karın içe çekildikten sonra dizler yere 90 derecelik açıyla dik tutulmalıdır.
Otururken Duruş:
Vücudumuz ayakta durmak ve hareket etme özelliğine sahiptir. Oturma özelliğine sahip değildir.
Vücuttaki kan dolaşımını etkiler. Uzun süre oturduktan sonra birden kalkmak, ayaklarda toplanan kanın aniden beyne yükselmesi nedeniyle beyin kanaması gibi ciddi sorunlara sebep olabilir.
- Oturduğunuz sandalyenin arka kısmı yüksek olmalıdır.
- Sırtınızı koltuğun arkasına tamamen yaslayın ve belinizin boşlukta kalmaması için bir yastıkla destekleyin. Ardından ayaklarınızın yere tam temas etmesini sağlayınız.
- Sürekli oturarak çalışıyorsanız, ciddi sorunların ortaya çıkmaması için her 40 dakika da bir kalkıp birkaç hareket yapmalısınız.
Omurgayı düzgün pozisyonda tutmak için birincisi düzgün pozisyonun ne olduğunu bilmek, ikincisi de düzgün pozisyonda oturmayı sağlamak gerekir. Omurganın fizyolojik eğrilikleri vardır. Bu eğrilikler çalışma anında da korunmalıdır. Oturduğunuz sandalye, çalıştığınız masa, baktığınız bilgisayar ekranı, kullandığınız klavye mouse vb. tüm oturma alanları boynun ve belin doğal çukurluğunu desteklemeli, sırtınızı kamburlaştıran, boynunuzu düzleştiren bir açı oluşturması engellenmelidir. Omurganızın normal ?S? korumak için dik durmak şarttır. Dik durmak için de boyun, sırt, göğüs, bel ve karın kaslarının kuvvetli olması gerekir. İnsanların fiziksel aktiviteden uzaklaşması ve işe ayrılan hareketsiz zaman diliminin artması, gelişen teknoloji insanları evlere, ofislere, arabalara mahkûm olmasına sebep oldu. Oturarak bir insanın kas gücünü koruması mümkün değildir. Ciddi omurga rahatsızlıklarına yakalanmamak için kısalan kas gruplarımıza esneklik kazandırmalı, yerçekimine karşı koyan kaslarımıza direnç antrenmanı yaptırarak kuvvetlenmelerini sağlamalıyız. Bunu sağlamamız için haftada minimum 3 gün düzenli spora vakit ayırmalı ve yüzmeyi de imkanımız varsa ihmal etmemeliyiz.
Yatma Duruşu:
- Yattığınız yatak vücudunuzun şeklini almalıdır.
- Sırt üstü yatan biriyseniz başınızın altına orta yükseklikte bir yastık koyun, dizinizin altına da aynı yükseklikte yastık yerleştiriniz.
- Sağınıza ya da solunuza doğru yatan biriyseniz dizinizi kırıp, bacaklarınızın arasına küçük bir yastık yerleştiriniz. Başınızın altına da orta yükseklikte bir yastık koyunuz.
Sporsuz ve sağlıksız kalmayın… Allaha emanet olun…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.