Vitaminlerin Görevleri
Vitaminler, canlılarda düzenleyici ve direnç arttırıcı olarak kullanılan ve yapısında karbon, hidrojen ve oksijen elementleri bulunan organik bileşiklerdir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinlerle vücudumuza alınırlar. Enerji verici olarak kullanılmazlar. Sindirime uğramazlar. İki tür vitaminden söz edilebilir. Bunlar yağda çözünen vitaminler ve suda çözünen vitaminlerdir.
Yağda Çözünen Vitaminler
A,D,E,K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. Yağda çözündüklerinden dolayı vücutta karaciğerde depo edilirler ve eksiklikleri geç hissedilir. A vitamini, özdeki görme pigmentlerinin yapısına katılır. Kemiklerin ve üreme organlarının gelişmesinde de etkilidir. Eksikliğinde gece körlüğü, kalp böbrek hastalıkları, halsizlik ve deride kuruma-pullanma görülür. D vitamini, kemik ve dişlerin yapısına katılır. Ayrıca kalsiyum ve fosforun vücutta kemiklerde emilerek depo edilmesinde de etkilidir. Eksikliğinde çocuklarda kemik eğriliği hastalığı yetişkinlerde ise kemik erimesi hastalığı görülür. E vitamini, kas ve sinir sisteminin yapısına katılır. Ayrıca üreme organlarının gelişmesinde de etkilidir. Eksikliğinde kalp, karaciğer, damar rahatsızlıkları ve kısırlık görülür. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlayan moleküllerin yapısına katılır. Eksikliğinde kanın pıhtılaşmaması hastalığı görülür.
Suda Çözünen Vitaminler
B grubu vitaminleri ve C vitamini suda çözünen vitaminlerdir. Suda çözündüklerinden dolayı vücutta depo edilmezler ve eksikleri erken hissedilir. B grubu vitaminleri: Enzimlerin yapısına koenzim (bileşik enzimlerde vitaminlerden oluşan yardımcı yan gruplara koenzim denir.) olarak katılırlar. Ayrıca kan hücrelerinin yapılmasında ve sinir, sindirim sistemlerinin çalışmasında da etkilidirler. Eksikliklerinde Sinir sistemi hastalığı b3 vitamininin eksikliğinde ortaya çıkar ve cilt hastalığı,b1 vitaminin eksikliğinde ortaya çıkar görülür. C vitamini, kemik ve diş etlerinin yapısına katılır. Ayrıca bağ dokuların oluşumunda da etkilidir. Eksikliğinde diş eti çekilmesi hastalığı görülür.
A ve D vitamini vücuda önce bitkisel veya hayvansal kaynaklı besinlerle öncül madde olarak alınıp daha sonra vücutta vitaminlere dönüştürülürler. Düzenli vitamin alımı vücut dengesinin korumasında etkilidir.
Sporsuz ve sağlıksız kalmayın… Allaha emanet olun…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.