Genellikle kalça ve bacak bölgesinde cildin portakal kabuğu görüntüsüne sahip olmasına selülit denir. Selülit çoğunlukla bayanlarda görülür, fakat erkeklerde hatta bebeklerde bile selüloit olabilir. Selülit oluşumunda etkili birçok neden vardır. Kabızlık, sindirim rahatsızlıkları, karaciğerin yetersiz çalışması, güneş ışığına korunmadan çıkmak, asitli içecekler tüketmek, çay ve kahveyi çok tüketmek selüloit oluşumuna neden olur.
Selülit tedavisinde öncelikle egzersiz çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak selülit oluşumunu büyük ölçüde engeller. Çünkü spor yaptığınızda kan dolaşımınız hızlanır ve kaslar gerilir. Ayrıca yürüme yüzme gibi aktiviteler de kan ve lenf yolları dolaşımını da hızlandırır. Bunun yanı sıra uygulayacağınız diyetler, beslenmenize dikkat etmek de selülit oluşmasını engeller. Aşırı selüliti olan kişiler ise selülit masajlarıyla selülitlerinin görünümünü azaltabilirler. Evinizde yapacağınız peelingler de hem bacak ve basen bölgenizi canlandırmaya hem de selüliti yok etmeye yardımcı olabilir. Selülit tedavisi olurken bolca su tüketmeyi de unutmamak gerek. Su vücudumuzdaki toksinleri atmamıza yardımcı olur. Selülit oluşmaması için, bitki çayları tüketmek ve en doğal besinlerle beslenmek gerekir. Alkol tüketmemek gerekir.
Aşırı selülit oluşumunda ise doktora başvurmalı yada güzellik merkezlerinde selülit tedavisine başlanmalı, bu tedavi sonuna kadar götürülmelidir. Menopoz ve hamilelik döneminde de selülit artışı görülür. Bunun için ise yine beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Aktarcılardan alacağınız doğal yağlar ve tuzla bacaklarınıza ve selülit olan bölgelere seri bir şekilde yapılan masajda etkilidir. Selülit oluşumunda tıbbi faktörler dışında, ruhsal bozukluk, gerginlik de selüliti tetikler. Bu nedenle kişi, psikolojisini bozmamalı, sinirlenmemeli buna bağlı olarak stres yapmamalıdır. Sonuçta her hastalığın olmasa da çoğu hastalığın en büyük nedeni strestir. Yaşanan psikolojik rahatsızlıklar sadece selülit değil birçok hastalığa davet çıkarabilir. Bu nedenle herhangi bir hastalığımız varsa ve psikolojik olarak rahat değilsek, hastalığın tedavi süresince psikolojik olarak da yardım almalıyız. Bunu bir eksiklik ya da eziklik gibi görmemeli, zihinsel rahatlama ve kolay bir yaşam olarak düşünmeliyiz.
Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.