Günümüzde çocukların oyun alanlarının daralması nedeniyle enerjilerini yeteri kadar boşaltamadıklarını görüyoruz. Özellikle apartman dairelerinde büyüyen çocuklar için I-Pad, play-station, bilgisayar, televizyon gibi elektronik aletlerin çocukların dünyalarındaki yeri gün geçtikçe artmakta ve teknolojik aletlere olan ilgi çocukları hareketsiz bırakmaktadır. Yakalamaç, saklambaç, yakartop vb. gibi fiziksel hareketi daha sık olan ve karşılıklı etkileşime dayanan serbest oyunlar için de yeteri kadar alan ve zaman yaratılmamaktadır.
Bu durumda çocukların hareket ihtiyacını karşılayacak, enerjilerini boşaltacak ders dışı sportif etkinlikler giderek önem kazanmaktadır. Dolayısıyla, birçok aile çocuklarını küçük yaşlardan itibaren uygun spora yönlendirmeye çalışır.
Sporun çocukların fiziksel olduğu kadar ruhsal ve sosyal gelişimlerindeki olumlu etkisi göz ardı edilemez. Duruş bozukluklarının düzelmesine yardımcı olma, mutluluk hormonu olan kas ve kemik yapısının gelişimini destekleme, gibi fiziksel yaraların yanı sıra sosyal alandaki gelişimlerini de destekler.
- Takım çalışmasının gerektirdiği yardımlaşma, işbirliği, kurallara uyma, vb. gibi sosyal becerileri kazandırır.
- Özgüveni artırır
- Özkontrolü geliştirir
- Rekabetle sağlıklı şekilde başa çıkmayı öğretir
- Konsantrasyonu ve motivasyonu artırır
Ayrıca sosyal ve duygusal alanda sıkıntılar yaşayan çocuklar için aldıkları psikolojik yardım sürecinde olumlu etkisi olur. Örneğin çekingenlik yaşayan çocukların risk ve insiyatif almalarında; saldırganlık yaşayan çocukların kendilerini kontrol etmelerinde, aşırı hareketli çocukların enerjilerini sağlıklı şekilde boşaltıp rahatlamalarında aldıkları psikolojik yardım sürecine destek veren önemli bir etkendir.
Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.