Çocuklar tatildeyken teknolojinin esaretine değil kitapların ve oyunların dostluğuna sarılmalılar. Peki bu nasıl olmalı?
Öncelikle kitabı bir görev gibi çocuklara okumayalım. Severek, isteyerek okuduğumuzda o his çocuğumuza geçecektir. Amacımız kitapları sevdirerek ömür boyu sürecek bir okuma sevgisi yaratmaksa bunun yolu duygulara hitap etmekten geçer ki “bitse de gitsek” yüz ifadesiyle bu mümkün değildir. Çocuğumuza kitap okumak aynı zamanda onunla kaliteli vakit geçirebileceğimiz, paylaşımda bulunabileceğimiz güzel bir etkinliktir.
Kitabı okurken çocuğumuzun konuşmasına izin verelim, sıralı söz alalım. Bir o konuşsun bir biz. Kitabın konusu ve görselleri hakkında sohbet edelim, çocuğumuzun kitapla ilgili sorular sormasına izin verelim ve sorduklarına sıkılmadan cevap verelim. Çocuğumuzun kitabın resimleriyle ilgili çıkarımlarda bulunmasına izin verelim.Kitaptaki karakterlerin duyguları ile ilgili sohbet edelim. Kitapta en çok dikkatini çeken neydi, ne hoşuna gitti, bu kitabı sen yazsaydın kitapta neyi değiştirirdin gibi soruları da çocuğumuza biz soralım. Ama sürekli sorularla da sıkıp çocuğu mülakatta gibi de hissettirmeyelim.
Kitap seçiminde onun da isteklerini, beğenilerini dikkate alalım. Aldığımız kitabın yazarını ve çizerini de çocuğumuza okuyalım. En önemlisi kendimiz de kitap okuyalım ve çocuğumuza doğru bir örnek olalım.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.