Takip Et
  • 23 Eylül 2024, Pazartesi

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gerekenleri Biliyor musunuz?

Özgüveni yüksek insanların temel becerilerinden birisi güçlü iletişimdir. Burada bunu sağlayabilmek için aile içerisinde ve evin her alanında aktif bir sohbet gerekecektir. Anne ve baba arasındaki diyalog kadar çocuğun bu sohbete dahil edilmesi, aynı frekansta yapılan muhabbet ve karşılıklı olarak ilerleyen interaktif bir iletişim altın anahtarlardan birisidir. İletişimi Güçlü Tutmak Her zaman çocuğunuzla iletişim halinde kalmanız ve aynı zamanda onun fikirlerine önem vererek sohbet etmeniz fazlasıyla değerlidir.

Küçümsemeyin.

Özellikle ailelerin yaptığı hataların başında bu geliyor. Herhangi bir konuda korkmadan fikrini söyleyebilmesi için söylediği fikirleri küçümsememeniz gerek. Ne kadar saçma olursa olsun bunun doğrusunu izah etmeli, onu yönlendirmelisiniz.

Cesaretlendirin.

Yapamayacağını düşündüğü bir konuda yeteri kadar mücadele ederse başarabileceği hissini ona geçirin. Kesinlikle Kıyaslamayın Farklı çocuklarla, arkadaşlarıyla, akrabalarıyla kıyaslanmak çoğu insanın özgüven kaybının ana nedenidir.

Dinlemekten Vazgeçmeyin.

Bir konuda ne söylediğine, doğru olup olmadığına ya da yanlış olmasına takılmayın. Tüm söylediklerini dinleyin ve sonrasında müdahale edin. Sözünü kesmek bile özgüvenini zedeleyebilecek bir eylem.

Özgür Bırakın.

Daha küçükken oynayacağı nesnelere, oynayacağı odalara, sonrasında ise gideceği yerlere ya da arkadaşlarına koyacağınız sınırlamalar onun için yıpratıcı bir süreç yaratacaktır. Sizin ona güvenmediğinizi düşünecek ve o da kendisine güvenmemeye başlayacak.

Koşulsuz Sevgi, Saygı ve Güven Verin.

Her ne olursa olsun onu sevmekten vazgeçmeyin. Sevginizi açık bir dille gösterin. Saygı duyduğunuzu hissetmesini sağlayın. Ona her şeyi başarabilecek güve ve donanıma sahip olduğu hissini verin. Bir şey yapacağı zaman ona güvendiğinizi hissettirin. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.