Hayatımızda iletişimimize dikkat etmemiz gereken zamanlardan birisi ve belki de en önemlisi çocuğumuzla iletişim kurduğumuz zamanlardır. Çocuğumuzla iletişim kurarken çocuğumuzun yaşı kaç olursa olsun sözlerinize dikkat etmemiz ve sözlerinizi özenle seçmeniz gerekir. Çocuklar özellikle kişiliklerinin geliştiği küçük yaşlarda yanlış iletişimden olumsuz etkilenirler. Peki nedir yanlış iletişim? Çocuğumuza söylemememiz gereken sözleri söylemememizdir. Bunlara örnek vermek gerekirse bunlardan en sık kullanılanları:
-Beni zaten hep siz hasta ettiniz: Çocuğun omuzlarına çok ciddi bir yükün yüklenmesi anlamına gelir. Ve çocuğun olur olmadık şeylerden dolayı kendini suçlamasına sebep olabilir
-Artık senin annen olmayacağım: Çocukta kaygılı bağlanmanın gelişmesine sebep olabilir bu yüzden insanlara güvenmekte, insanlarla iletişim kurmakta, onlara bağlanmakta sorun yaşayabilir. Bununlar birlikte hayatına aldığı kişilere de kaybetme korkusuyla bağımlı hale gelmesini tetikleyebilir.
-Seninle konuşmuyorum, küstüm: Özellikle küsme davranışı bir insanın istediğini elde etmesi için önemli bir faktördür. Ebeveyninin küserek istediğini yaptırabildiğini fark eden çocuk bunu kendisi de uygulamaya başlayabilir.
-Sizin için saçımı süpürge ettim: Manipülasyonların en tehlikelilerinden biri acıtasyondur. Bu tarz cümleler çocuğun sürekli kendini suçlu hissedip, vicdan azabı çekip hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelmesine bile sebep olabilir.
-Dediğimi yapmazsan artık seni sevmem: Çocuğun sevilmek için her zaman bir şeyler yapması gerektiği düşüncesine kapılmasına sebep olabilir. Bu ise sevginin şartı olduğunu öğretir ki kendini bile ancak bir şeyler başarabildiğinde sevmeye başlar.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.