Empati, birinin yaşadığı olay sırasında kendini onun yerine koyup ne hissederdi diye düşünebilmektir ve böylece diğer kişinin ne hissedebileceğini anlamaktır. Peki çocuklarda bu duyguyu nasıl geliştirebiliriz?
Aslında en başta biz yeterince empati duygusuna sahip miyiz? diye düşünmeliyiz. Çünkü kendi yapmadığımızı çocuktan bekleyemeyiz. Empati duygusunun gelişmesi için bebeklik yıllarında ebeveynleriyle ve çocuk arasında güvenli bağlanmanın gerçekleşmesi ve bunun için de çocuğun maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.
Bebeklikten çocukluğa geçildiğindeyse empati duygusunun gelişmesi için çocuğunuzu anladığınızı ifade etmeniz gerekir. Buna örnek vermek gerekirse sen dili kullanarak; Sen şu anda bu salıncağa binmekten korkuyorsun gibi. Kendinizi anlatırken de ben dili kullanmanız gerekir. Mesela; Şu anda çok hastayım gibi. Duygularının farkına varmasını sağlamanız gerekir. Duygularından utanmaması için kızma, ağlama, korkma gibi duyguları yaşamasına izin vermelisiniz. Duygularını tanıması için ona duygu durumlarıyla ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.
Empati duygusunun gelişmesi için yardım etme davranışının da gelişmesi gerekir. Bunun için de sizin çevresindekilere yardım etmesini sağlamak amacıyla öncü olmalısınız. Örneğin, Sokak hayvanlarına birlikte mama vermek gibi. Ayrıca paylaşmayı da öğrenmesi gerekir. Gün içinde arkadaşlarıyla yaşadığı paylaşamama sorunlarını sonradan oyunlarda konu edinebilir, ona paylaşım ve yardımlaşma ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.
Empatinin gelişmesi zamanla ve yavaş yavaş olur. Üstelik unutmayın ki bencillik çocuk olmanın da bir parçasıdır. 3 yaşına kadar beklentinizi sınırlı tutmanız gerekir. Herşeyden önce de sizin çocuğunuza örnek olmanız, onun için iyi bir rol model olmanız gerekir. Ona söyleyip farklı davranırsanız çocuğunuz bunu er ya da geç fark edecektir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.