Pek çok anne ve baba çocuğunun onu dinlememesinden yakınır. Çocuğu için yararlı olabilecek kuralları, davranışları öğretmede, güzel alışkanlıklar edinmesini sağlamada sıkıntılarla karşılaşır. Bu durumun altında yatan pek çok neden olabilir. Bir kere herşeyden önce kurallı, kontrollü ve tutarlı davranmanız gerekir. Çocuğunuz sözünüzü dinlemeyip sinirlendiğinde, kızdığında panik yapmanız, aman sussun, sesini kessin diye istediğini yapmanız ileride çocuğunuzun bu durumu her fırsatta kullanmasını sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda sakin kalmanız, çocuğunuzla göz teması kurup, onu anladığınızı belirtmeniz ve isteğinizi net olarak çocuğunuza anlatmanız yararlı olacaktır. Ona isteğinizi seçenek sunarak da belirtebilirsiniz. Örneğin ayakkabısını bağlamak istemeyen, annesinin bağlamasını isteyen çocuğunuza ya kendin bağlayıp parka bizimle gelebilirsin ya da evde babanla kalabilirsin gibi bir seçenek sunabilirsiniz. Bu durumda çocuğunuza evde kalmak cazip gelmeyeceği ve kararın kendisinde olduğunu düşüneceği için ayakkabısını kendisi bağlayabilecektir.
Çocuklar etraflarını iyi gözlemlerler, taklit ederler ve taklit ederek öğrenirler. O nedenle siz de ondan istediklerinizi yaparak ona iyi birer örnek olabilirsiniz. Çocuğunuza koyduğunuz sınırlar konusunda net olmalısınız. Ama bunu yasak koyarak değil talimat vererek yapmalısınız. Örneğin salonda oyun oynamak yasak değil de odanızda oyun oynayabilirsiniz şeklinde gibi. Ona gerektiğinde hayır demekten çekinmeyin. Anneler ve babalar çocuğuna “hayır” dediği zaman sevgisinin, ilişkisinin zarar göreceğini düşünür. Hâlbuki, çocuk neleri yapıp neleri yapamayacağı konusunda kendisini yönlendirebilecek yetişkinlere ihtiyaç duyar. Çocukluk döneminde deneyimlediğimiz doğru sınırlar, bizleri ileriki hayatımıza hazırlar ve yetişkinlik döneminde karşılaşılan sorunlarla baş edebilme becerisi kazandırır. Çocuğun ileriki yaşam dönemlerinde sınırlarını koruyabilmesi, esnetebilmesi anne ve babası ile kurduğu bu ilişkiye bağlıdır.
Ayrıca unutmamalıyız ki, çok fazla “hayır” kelimesini kullanmak çocuk için asıl anlamını yitirecektir. Bir davranışa “hayır” demeden önce, “Çocuğumdan yapmasını istediğim şey kimin ihtiyacı?“, “Ben burada çocuğuma ne öğretmek istiyorum?” sorularını kendinize yöneltebilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı bilmeden çocuğun ihtiyaçlarını anlamanız daha zordur.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.