Çocuklar iyi birer gözlemci ve taklitçidir. Bazen sadece dikkat çekmek için, bazen de öfkesini gösterebilmek için, anlamını bilmeden, televizyondan, çevresindeki yetişkinlerden ya da arkadaşlarından öğrendikleri küfürlü sözcükleri kullanabilirler. Çocuk ilgi görmüyorsa, yaptığı güzel davranışlar doğal kabul edilip takdir ve teşvik edilmiyorsa, fakat olumsuz her davranışına hemen tepki gösteriliyorsa küfürlü sözcükleri ilgi çekmek için kullanması gayet normaldir.
Bazı çocuklar yetişkinleri şaşırtmayı eğlenceli buldukları için de küfürlü sözcükleri kullanabilir. Yaşam alanı çok fazla daraltılan çocuk sinirlendiği için küfürlü sözcükler söyleyebilir. Bazı çocuklar ise büyüdüklerini, olgunlaştıklarını ispatlamak için küfredebilirler. Akranlar tarafından onaylanma isteği de küfürlü konuşmada önemli bir sebeptir.
Çocuğunuz küfürlü konuşmayı alışkanlık haline getirmişse şunları yapmalısınız;
• Öncelikle siz ağzınızdan kaba ve küfürlü sözcük çıkarmayın.
• Çocuğunuzun kızgınlığını, öfkesini ifade etmesine fırsat tanıyın.
• Küfür kelimelerini tanımlayarak aranızda tartışın.
• Küfür ettiğini duyduğunuzda panikleyip şaşırarak kesinlikle ilgi odağı yapmayın, ilgiyi başka yöne çekin.
Bir küfür kelimesini sessizlik oyunu oynayarak, senin kullandığın kelimenin anlamı nedir, ben anlamıyorum diyerek çocuktan izahat etmesini istemek uygun olabilir. Çocuk kötü bir kelime kullandığında 5 dakika boyunca bu kelimeyi söylemesini isteyin. Bu yöntem çocuğu o sözcüğü kullanmaktan soğutabilmektedir. Buna kötü sözcüklerin yıpratılması denilir.
Kötü söz söyleyen çocuğu ondan vazgeçene kadar sevdiği bir şeyden mahrum edebilirsiniz. Dövmek, bağırmak, tehdit etmek gibi ceza ve eylemleri asla uygulamayın. Uygunsuz sözcüklerin yerine, kabul edilebilir sözcükler kullanması için çocuğunuzu bilgilendirin. Olumlu sözcükleri kullandığında mutlaka övün ve bu davranışını teşvik edici davranışlarda bulunun.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.