Çocuklarda yaratıcılık nasıl gelişir? Çocuk öğrendikçe bana fırsat sun ki öğrendiklerimi uygulayayım der. Çocuklar oyunla uygular, öğrenir, pekiştirir, yaratıcılıklarını geliştirir ve tecrübe kazanır. Neşenin, hareketin, mutluluğun, pozitifliğin sırrı oyunda saklıdır. Çocuklar çok hareketli diye birçok yetişkin söylenir. İşte aslında çocuğun oynama isteğidir bu bir bakıma. Kaba motor oyunlarına evde ve sınıfta yer verirseniz itişmelerin ve kakışmaların da önüne geçersiniz. Zaten çocuklar hareket etmeyi çok sevdikleri için kaba motor oyunlarını da çok seveceklerdir.
Bazı anneler ve babalar çocuklarının başarısız olmasından çok korkarlar. Oysa çocuklar başarısızlıklardan da tecrübe kazanır, öğrenir, gelişir. Çocuğunuz bazen başarısız da olabilir. Başarısız olacak diye kaygılanmak, endişe etmek çocuğa da yansır, çocuk da kaygılanır ve bu durumdan olumsuz etkilenir. Her başarısızlık aslında iyi birer tecrübe ve öğreticidir. Evde ve okulda süreç odaklı olmalısınız ve çocuğunuzun başarılarının yanında başarısızlıklarını da göz ardı etmemelisiniz.
Çocukların yaratıcılıkları resim yapmakla da gelişir. Çocuğunuza yaptığı resimlerle ilgili soru sorup hem yaptığıyla ilgilendiğinizi, hem de yaptığını beğendiğinizi belirtmiş olursunuz hem de çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmiş olursunuz. Çok güzel, harika ya da böyle ağaç olmaz, şöyle olacak gibi tabirler kullanmamalısınız. Resmi ile ilgili sorular sorarak hem çocuğunuzu yaratıcı düşünmeye teşvik edersiniz hem de hayal gücünü geliştirirsiniz.
Çocuğunuza kitap okuyarak da onun yaratıcılığını geliştirebilirsiniz. Kitaplar, çocuğa insan, hayvan ve doğa gerçekliğini tanıma, bulma ve keşfetme olanağı verir. Çocuğun duygularını, beğenilerini, düşüncelerini biçimlendirir, geliştirir. Görselleri ve içeriği ile çocuğun ilgi alanına girerek onu hem eğlendirip hem yeni davranışlar kazanmasını sağlar. Çocuklara kitap seçerken hep aynı konu ve karakterlerin olduğu kitapları seçmemeye dikkat etmeniz gerekir.Farklı konular, karakterler ve çizimler çocuğunuzun daha yaratıcı düşünmesine ve farklı bakış açıları geliştirmesine katkıda bulunur.
Çocuklarınızı yaramaz, huysuz gibi etiketlerle etiketlerseniz onların yaratıcılıklarına, gelişimlerine ket vurursunuz. Çocuğunuzun üzerinde söylediğiniz etiket yapışık kalır, yıllar boyunca çocuğunuz bunu üzerinde taşır ve çocuğunuzun ruhunu sıkar. Çocuklar dünyayı yeni keşfettikleri için meraklı, hareketli olurlar, hiç yorulmazlar. Yaramaz, huysuz değil de meraklı, araştırmacı, öğrenmeyi seven, bir çocuk diyebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.