Her çocuğun ilgisi, isteği, ihtiyacı farklı olduğu gibi dikkatini çeken şeyler ve dikkat süreleri de farklıdır. Çocuğunuzu iyi tanımanız için onun dikkatini çeken şeyleri de bilmeniz gerekir. Buna çocuğunuzla beraber yaptığınız her etkinlikte dikkat etmelisiniz. Özellikle de çocuğunuza kitap okurken onun dikkatini çekmek, çocuğunuzu hikayenin içine çekebilmek önemlidir. Her çocuğun dikkat süresi de farklı olduğu için çocuğun dikkatini canlı tutabilmek de önemlidir. Burada yetişkin ses tonunu, mimiklerini, hareketlerini hikayenin gidişatına göre ayarlayabilir. Yani yetişkin rehberliği, soruları, tepkileri kitap seçiminde, kitabın okunmasında önemlidir. Bazı çocuklar birkaç okumadan sonra öyküleştirme yapar, hikayenin sırasına göre olayları sıralar, bazıları ise hikayenin yarısına gelince ilgisi dağılır. Yetişkin burada çocuğun ilgisini çekeceği kısımlar çerçevesinde okuyabilir, esnek bir tutumla çocuğun ne istediğini anlayıp süreci onun yönetmesine fırsat tanıyabilir.
Çocuğu kitaplarla tanıştırırken de onun mizacına,ilgisine,ihtiyaçlarına uygun bir yolla bunu yapabilirsiniz. Uzmanlar kitapların yaş aralığı ile ilgili bilgi verirler kitabı çocuğun mizacına uygun şekilde sunacak kişi ebeveynleri ve öğretmenlerdir. Kitap sevgisi, seçimi, mutlu olduğun ortam gibi öznel bir olgu ve duygudur.
Çocuğuna kitap okuma alışkanlığını kazandıracak olan yetişkinlerdir. Anneler ve babalar bunu daha bebeklikte çocuğunu kitaplarla tanıştırarak, çocuğuna kitap okuyarak yapmalıdırlar. En önemlisi anneler ve babalar da kitap okumalıdır. Çünkü çocuklar ebeveynlerinde gördükleri davranışları taklit etmeyi çok severler. Kitaplarla çocuğun merak duygusu artar, merak etmeye, araştırmaya ve böylece de öğrenmeye başlar. Okunanı yorumlar, düşünür, sırasına uygun bir şekilde anlatır, sesleri, harfleri tanır, böylece erken okur-yazarlık becerileri de kazanmış olur.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.