Çocukları harekete geçiren çoğu zaman meraklarıdır. Aslında biz yetişkinleri de merak harekete geçirir. Ama merak duygusu çocuklarda daha fazladır. Çünkü onlar dünyaya bizden sonra gelmişlerdir ve dünyayı yeni yeni tanıyorlardır. Dünyayı tanırken kitaplar da onlara iyi birer yol göstericisidir. Zaten iyi bir çocuk kitabı da çocuğun merak duygusunu harekete geçirmelidir. Çocuk kitap ona okunurken heyecan duymalıdır, sonunu merak etmelidir. Bu yüzden çocuğunuza farklı farklı konularda kitaplar okumanız da iyi olacaktır. Çocuğunuz farklı konularda kitaplarla bilgisini de arttırabilecektir.
Çocuklar kitaplarla dünyayı tanırlar, farklı bakış açıları geliştirebilirler.
Çocuklar oyunla da meraklarını giderebilirler. Çünkü çocuklar her yerde, her şeyle oynayabilirler. Parkta, sahilde, bir su birikintisinde, bir ağacın gölgesinde, bir çubukla, bir tahta parçasıyla, bir küçük taşla bile oynayabilirler. Oyun onlar için her yerde oynanabilir. Herşey onlar için oyuncak olabilir. Meraklarını gidermek için ilgilerini çeken herşeyle oynamak isterler. Öyle ki bazen tehlikeli şeylerle oynamak istediklerinde sınır koymamız gerekebilir. Bu durumda çocuklar ısrar edebilir. Biz yetişkinler neden tehlikeli olduğunu çocuğun anlayabileceği şekilde çocuğa anlatmalıyız. Hatta tehlikeli olabilecek şeyleri çocuğa önceden öğretmeliyiz.
Çocuğun merakı için sorduğu soruları da geçiştirmemeliyiz. Sabırlı davranarak onun anlayabileceği açıklamalarda bulunmamız iyi olacaktır. Çocuğunuzun merakla soru sorması, öğrenmek istemesi onun doğasında vardır. Çocuklar için öğrenmenin yeri ve zamanı da pek olmaz. Aslında biz yetişkinler için de durum böyledir. Her gün aslında bazen farkında olup bazen farkında olmadan birşeyler öğreniriz. Merak, öğrenmek istemek biraz da yaşama sevincimizdir aslında. Yaşama sevinci olan kişi heyecanla öğrenmek, bilmek ister.
Yaşama sevincinizi hiç kaybetmemeniz dileğiyle “İyi Bayramlar” dilerim.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.