64 yıl önce ilk kez Afrika’da maymun kolonisinde rastlanan virüs 2003’te ABD’de tekrarlamış ve Afrika dışındaki ilk tespitti buymuş. 19 yıllık aradan sonra tekra çıkıverdi ortaya. İngiltere’de görülen Maymun çiçeği virüsü, Afrika dışında son 2 haftada 16 ülkeye daha yayıldı.
1958'de araştırma laboratuarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını almış.
İlk keşfi maymunlarda olsa da günümüzde maymunlardan ziyade sincap, sıçan, fare gibi kemirgen-lerde bulunuyor. İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu düşünü-lüyor. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla oluyor. Maymun çiçeği, genel olarak 2 hafta ile 1 ay içerisinde kendiliğinden iyile-şiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebiliyor
Korona virüsten sonra bir salgın olacak korkusu hepimizin içinde var. Anca Sağlık Bakanımız Fah-rettin Koca endişeler başlamadan noktayı koydu. Koca, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ;“Yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak gerektiği kanaatindeyim. Bugüne kadar maymun çiçeğinde vaka bizde olmadı. Maymun çiçeği hastalığının bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü dam-lacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını, yakın temasla bulaştığını biliyoruz. Bu konuda gereksiz bir tedir-ginlik olmamalı. Bakanlığımız yakından takip etmekte. Çiçek aşısının yüzde 80-85 etkili olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili 1970’den beri geliştirilmiyor. ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin canlı virüsü imha etmediğini görüyoruz. Biz de bu noktada Bilim Kurulu ile geliştirme için neler yapılır isti-şare halindeyiz. Dünyada canlı virüs aşısının imha edildiği dönem yaşanmışken gereği yapılmamış-tır.”
Çok şükür Türkiye’de henüz rastlanılmadı. İnşallahta rastlanmaz. Ben yine de belirtilerle ilgili uzman-ların aktardığı bilgileri vereyim. Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve döküntülere neden oluyor. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisi. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün son-ra ortaya çıkıyor. İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı hal-sizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Avuç içi, ayak, ağız içi, ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkıyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.