15 Ocak tarihli köşe yazımda 'Ufukta normalleşme gözüktü' başlığını atıp Mart ayını hedef göstermiştim. Nitekim , gelinen noktada kademeli normalleşme kararı çıktı.Pazartesi günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke olarak illerin vaka durumuna göre kademeli normalleşmeye geçileceğinin müjdesini verdi. Lokanta,kafe,eğitim ve bir çok alanda normalleşmeyi hak eden illerde uygulamaların kalkacağını ifade etti.
Eminim ki bu durum en çok da 65 yaş üstünü sevindirmiştir.Kısıtlamalarda en çok mağdur olan gruplar arasında görüyorum 65 yaş üstünü. Çünkü sürecin başından beri kısıtlamadan en fazla etkilenen ve evlere hapsedilen grup. Esnaflarımızı da unutmamak gerek. Kafe ve lokantalar uzun bir aradan sonra ilk defa kepenklerini açacak.
Gelelim açıklamalara. İnanın ben de dahil bir çok kişi yapılan açıklamalardan gösterilen grafiklerden artık hiçbir şey anlamıyor. Bu iş bu kadar karışık yapılmak zorunda mı? Haritalar, renkler, saatler hepsini bir araya getirdiğimde inanın "ben neredeyim, haritada etrafım turuncu, aaaa yaşasın sarıdayım ama olmaz ki yüz binde 47'deyiz, e o zaman Muğla'dan kimse gelmesin, Aydın'a ne olacak şimdi, yani bu hafta serbest bir kişi bile artarsa haftaya yine kısıtlama mı?" gibi insanların kafasında deli sorular oluştuğunu düşünüyorum.Öyle ki sosyal medyada yaratıcı fikirler havada uçuşuyor risk haritasını seçim haritasına benzetip oyların yeniden sayılmasını düşünen kişilerden tutun da sana kırmızı çok yakışıyor şarkı sözleriyle kırmızı bölgedeki arkadaşlarına gönderme yapanlar.içinde bulunduğumuz durumun ne kadar vahim olduğunu görebiliyorum.
Ben de ilk açıklama dan sonra ne oldu ne olacak şimdi diye düşünürken" Neden bir iktisat uzmanı ya da matematikçi olmadım ki " diye düşünüverdim gerçekten bu olayı çözmek için.Bütün olasılıkları ve istatistiki bilgileri okumak gerek, açıklanan tablo ve kararları doğru yorumlayabilmek için.Geçmiş zaman olur ki Üniversite yıllarında hocam şöyle bir şey sormuştu: " Şimdi bir torba var ve bu torbanın içinde 5 top var dördü beyaz biri kırmızı torbadan bir top çekme hakkın var kırmızının gelme olasılığı nedir?" hadi bakalım şimdi ben sarıdayım, kırmızıya geçme olasılığım nedir? Soru KPSS sorusu gibi ne gerek var benim 65 yaşındaki amcamı bu kadar düşündürmeye, çık ya da çıkma diyeceğiz bu kadar basit.
Ama genel olarak açıklamalardan anlayacağımız şu: Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam, kafe ve lokantalar açıldı diye hurra akın etmemek nasıl olsa normalleştik diyip her şeyi kulak ardı edip, normalleşme sürecine tekrar girmemek bizim elimizde. Çünkü 15 günde bir bu sayılar ve renkler değişim gösterebilecek. Valilikler bu konuda karar alıp uygulayacak. Onun için sevgili Aydınlılar, önemli olan normalleşme değil bunu ne kadar sürdürebildiğimizdir. Kendimize kırmızı kart gösterip de oyun dışında kalmayalım.
Şubat ayında risk haritasında turuncu olan Aydın 1 Mart itibariyle sarıya boyanınca kademeli normalleşmeye geçen iller arasında orta riskli grupta yerini aldı. Şimdi önemli olan yukarıda da belirttiğim gibi bunu sürdürebilmek. Sarının yanına mavi yakışır diyelim ve koranaya karşı olan mücadelemizi kazanalım. Ülke olarak kademeli değil de sürekli normalleşmeye geçebilmek dileğiyle.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.