30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan bu yana hemen her gün Aydın'ımızın bir ilçesinde ‘Kurtuluş Günleri’ kutlanıyor, şenlikler yaşanıyor.
Bu kutlamalar da dikkatimi çeken Nedense o ilçenin insanlarının dışında pek ilgilenen yok.
Bu kadar basit ya da kolay mı? Efelerin efesinin Yörük Ali Efe'nin sirtakiye diz çöktürdüğü kutlu gündür.
Yaşlıca kişilerle sohbetimde daha önceleri nasıl kutlanırdı diye sorduğumda Bizim çocukluk ve gençliğimizde 7 Eylül Kurtuluş törenleri o kadar güzel ve şaşalı idi ki bunu yaşamayan bilemez.
Öyleki 9 Eylülde İzmir'in kurtuluşunu kutlamaya gittiklerini ve Ege'nin bütün illerinden bu etkinliklere katılımın olduğunu anlattılar hep.O dönemi tekrar uzunca yazmayacağım ama kısaca şöyle bir bahsedecek olursak
07 Eylül 1922’de gerçekleşen bu olayın geçtiği yer şimdiki Atatürk Meydanı’nın bulunduğu yerdir. O zaman bu yerde Sabuca Kapısı Mezarlığı kapısı denilen yer varmış Yörük Ali Efe ve arkadaşları bu mezarlıkta taşların arkasına saklanarak makineliyi nasıl susturacaklarının planını yapıyor bu arada da üzerlerine ölüm kusan makineli şehit almaya devam ediyordu. Daha sonra Yörük Ali Efe, Bey Camii minaresindeki makineliyi bir kurşunla susturur. Makinelinin susturulmasıyla Aydın’ın kurtulmasındaki büyük engel ortadan kalkmıştır. Bu büyük olayın ilelebet unutulmaması ve gelecek kuşaklara yurt topraklarının hayli zor şartlar altında kurtarıldığının daima hatırlatılması için milislerimizin şehit düştükleri bu yere 1926 yılında şu anda hepimizin önünden gelip geçtiğimiz Şehitler Abidesi inşa edilmiştir..
Milli Mücadele meşalesinin ilk yakıldığı, milli ruhun canlandırıldığı, Ege Bölgesi’nin incisi, efeler diyarı Aydınımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99 uncu yıldönümünü kutlamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz.Aydın’ın 27 Mayıs 1919’da Yunanlılar tarafından işgal edilmesinin ardından yediden yetmişe Aydın halkı; yurt savunmasında ve düşman işgalinin kırılmasında her türlü fedakârlığı göze alarak, BİRLİK ve BERABERLİK içerisinde canları pahasına mücadele vermişlerdir.Dikkat ederseniz birlik ve beraberlik içerisinde diye üzerine bastırıyorum o dönem verilen birlik ve beraberlik maalesef ki kurtuluş günü kutlamalarında nedense göremiyorum.
Aydın’ın kurtuluşu, bağımsızlığımız'ın; hava, ekmek ve sudan daha kıymetli olduğunun tarihe kayıt düşüldüğü destanın adıdır. Efelerin ve efe ruhlu Aydın halkının başı dik, alnı açık Hak’ka yürüyüşüdür. Aydın’ın kurtuluşu,bir milletin yeniden varoluşunun hikayesidir. Bu anlamda 7 Eylül gururla ve inançla kutlamamız gereken özel bir gündür.
Öyle şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleyerek değil o duyguyu yaşatarak kent meydanında canlandırma yapılarak yediden yetmişe şehrin bütün ileri gelenleriyle birlikte coskuyla kutlamalıyız.7 Eylül'ü sadece çelenk sunma ve plaket vermeyle geçiştirmemeliyiz.
4 Eylülde Buharkent teydim kutlamalara katılmak için Mehmet Erol başkanı tebrik ediyorum yüzendeki ve gözlerindeki o heyecanı çok net gözüküyordu özellikle mehteran ve efeleri sergilenen kavas zeybeği oyununu da çok beğendim.Dile getireceğim tek nokta yürüyüş esnasında önde bulunan atlı grubunda efe kıyafetli ve o dönemi yansıtan silah lar olsaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum . Aydın ilimiz ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99 uncu yıldönümünde bu mücadele ruhunu yeniden her alanda canlandırmalıyız. Yaşadığımız tarihi süreçlerden ders alarak gençliğimize mücadele ruhu aşılamalıyız.
Bundan sonraki 7 Eylül lerde Aydın ili olarak tüm ilçelerimizle birlikte, şehrin bürokrasisiyle, kadınıyla çocuğuyla , katılımın gerçekleşmesi dileğiyle kalın sağlıcakla.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.