Teknoloji ışık hızında ilerlerken dijital dönüşümün bu denli hızla gerçekleşmesi herkesi şaşırtmaya devam ediyor...
SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'un projelerinden biri olan Neuralink insan beyni ile bilgisayarın birleştirilmesini amaçlıyor. Şirketin söylemine göre NeuraLink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Ancak çok daha derin hedeflerin olma ihtimali hiç de azımsanacak seviyede değil. Projede bağlantıyı bazı kablolar sağlıyor. Bu kablolar beyin nöronlarını algılamaya yarıyor. Neuralink robotu yapay zeka sayesinde beyni tarayarak damarların haritasını çıkartıyor ve kabloları damarların olmadığı yerlere yerleştiriyor.
Bilgisayarlarla insanları birbirine bağlamak adına Neuralink çalışmaları yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştirmek için kullanılıyor, amaç ise; insanları yapay zeka ile birleştirmek. Peki hepsi bu kadar mı?
Musk'ın 2016 yılında kurduğu Neuralink adlı şirketin hedefinde pille çalışan bir çip, kafatasına yerleştirilecek ve beyne elektrotlar gönderebilecek. Bu insan beyni ile bilgisayarı bir araya getiren özel çip şirket tarafından zaten tanıtıldı. Çipin takılmasıyla birlikte beyindeki sinyaller bu çipe iletiliyor ve diğer elektronik cihazların algılayabileceği bir sinyale dönüştürülüyor. Sonuş olarak insanların düşünce gücüyle fiziksel hareketlerini kontrol etmelerini ya da makinelere hükmetmelerini sağlayabilir bir proje hedefleniyor. Bu alanda çalışan çok sayıda bilim insanı var ve sonuca çok yakınlar...
Peki Ya Bill Gates?
Parlamento Haber İnternet sitesinde 19 Mayıs’ta paylaşılan haberde Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından desteklenen evde COVID-19 testi projesinin insanı çipleme amaçlı olduğu ve bu projenin "ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından durdurulduğu" iddia edildi. Paylaşım 600 bine yakın görüntülenme ve 50 bine yakın paylaşım aldı.
Haber içeriğinde “Bill Gates’in insan çipleme projesi durduruldu” başlığıyla Seattle Coronavirus Assesment Network (SCAN) adlı projenin COVID-19 vakalarının evden test edilmesine yönelik çalışmalar yaptığı ve bu projenin Bill Gates ve Melinda Gates’in kurduğu vakıf tarafından desteklendiği belirtilmiş. Bu projenin de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından durdurulduğu iddia edilmiş. İçerikte projenin ne amaçla uygulayama konduğuna dair iddialar da mevcut.
Şili Ne Yaptı?
Christopher Nolan'ın yönettiği ve dünya çapında gişe rekorları kırmış olan 'Inception' filminde yer alan akıl hırsızlığı ve buna karşı önlem alma kavramı gerçek oldu!
Şili, yeni bir anayasa değişikliği ile vatandaşlarının nörolojik haklarını da koruma altına alan dünyadaki ilk ülke oluyor. Bu şekilde kimse bireylerin rızası olmadan onların zihinsel durumu ve nörolojik bağlantıları üzerinde değişiklikler yapamayacak.
Yasanın öncülerinden Senatör Guido Girardi, yeni nesil teknolojilerin, yazılımların, çiplerin ve biyonik aparatların insan olmanın gereğini değiştirebileceğini, otonomi ve özgür irade gibi kavramları tehdit ettiğini dile getirdi!
"Yeni teknolojiler siz daha farkında olmadan ne düşündüğünüzü okuyabilecekse o zaman size istedikleri duygu ve düşünceleri de yükleyebileceklerdir." diyen Girardi'ye göre şimdiden bunun yaratabileceği durumlara ve türlü manipülasyonlara karşı önlem alınmalı.
Nöro-teknolojinin Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi hastalıkları tedavi etmede son derece olumlu etkileri de olabilir. Ancak birçok insan bu teknolojilerin kötü ellerde ne gibi kullanımlara gebe olduğunu düşünerek endişelenmekte de son derece haklılar.
Şili'nin yeni yasasına göre insan aklına ait veriler korunacak, nörolojik veriler korunacak, nöro-teknolojiler sınırlandırılacak ve akıl okuma veya üzerine kaydetme gibi teknolojilere sınır çekilecek.
Sevgili okurlar değişim ışık hızında gerçekleşiyor. ABD ve Çin gibi ülkelerde otonom ve robotik teknoloji hayatın bir parçası oldu bile. Ülkemizin bu treni de kaçırmaması elzem değerindedir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.