Dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca genci tehdit eden Mavi Balina oyunu ailelerin korkulu rüyası oldu. Peki nedir bu Mavi Balina oyunu? Mavi Balina oyunu nasıl öldürüyor?
Oyunun resmi bir İnternet adresi ve yasal bir satışı yok. Oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından link gönderiliyor. Göderilen linkteki İnternet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs yollanarak tüm kişisel bilgileri ele geçiriliyor ve akabinde şantaj yoluyla oyuncuya verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin 'Shut Up and Dance' (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde de işlendiği ve anlatıldığı gibi uygulanıyor. Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendine zarar verecek görevlerden, korku filmleri izlemeye kadar sıra dışı birçok görev yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu tamamlamayan kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkininde bulunuluyor.
Oyunun ilerleyen etaplarında kullanıcıdan el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması isteniyor. Bazı günler ise saat 02:00 - 04.00 arasında uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen gençler, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesi emrediliyor.
Oyun hakkındaki en detaylı adli soruşturma Rusya polisi tarafından yürütülmekte. Rus Novaya gazetesine göre oyun aslında uzun bir süredir oynanıyor ve bilançosu da çok ağır. Gazeteye göre sadece Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında yaşamına son veren 142 genç, bu oyunun etkisinde kalmış. Yine gazetenin haberine göre oyunu yönetenler, ergenlik çağındaki gençlerin üsluplarını, alışkanlıklarını ve psikolojilerini iyi biliyorlar. Kızları fiziki, erkekleri karakteristik özellikleriyle yetersiz olduklarına ikna ederek, onları 'kayıp bir nesil' olduklarına inandırmaya çalışıyorlar.
Oyun yöneticisi olarak emirler veren kişilerin kim ya da kimler oldukları soruşturulurken, oyunun Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Azerbaycan’ın ardından Avrupa’da da yayılmaya başlaması endişeleri arttırış durumda. Rusya’da 21 yaşındaki Philipp Budeikin 8 tane ölüm grubu oluşturmak suçuyla tutuklandı. Budeikin, Mavi Balina’nın da kurucusu olmakla suçlanıyor. Bunu neden yaptıkları ise tam muamma.
Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'deki okul yöneticileri, anne ve babalara yönelik uyarılarda bulunmaya başladı. Tüm önlemlere rağmen hâlâ can almaya devam eden oyun, sadece bu ay içerisinde 2 Türk gencinin de canına mal oldu. Oyun yüzünden intihar ettiği düşünülen son kurbanlardan Evrim Mertin'in ailesi, oğullarının son dönemde değiştiğini, kol ve bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiklere tanık olduklarını belirttiler. İstenilen görevlerin kamera ile ispatını zorunlu kılan psikopat oyuna dava açan aile, oğullarının bu sebeple intihar ettiğinin kanıtlanmasını istiyor. Almanya'da yaşayan 14 yaşındaki Furkan Şen'in de intihar etmeden önce Mavi Balina oyununu oynadığı ve oyunda ‘gereğini yerine getirmek’ için kendisini öldürmüş olabileceği iddia edilmişti.
Pek çok kullanıcıyı intihara sürüklediği tespit edilen Mavi Balina oyununun ölüm tuzağından kurtulan Hintli bir gençse, oyunu WhatsApp'dan gelen bir linkle birlikte açtığını söyledi. Bu da Whatsapp’tan gelen linklere dikkat! uyarısını tekrar gündeme getirdi. Hindistan’da özel bir şirkette çalışan 22 yaşındaki Alexander K. oyunun intihara kadar sürükleyen 50 talimatından biri olan vücuduna bıçakla balina çizme girişiminde bulunurken ağabeyi tarafından polis çağrılarak engellendi. Hintli genç “İş arkadaşlarımla kurduğumuz WhatsApp grubundan bir link gelmişti, merak edip tıkladığımda oyun açıldı. Tüm adres defterimin oyunun yöneticisi tarafından ele geçirildiğini fark ettim. Her gece saat 2’de oyunun başına geçip verilen talimatı yerine getirmeye zorlanıyordum. Birkaç gün sonra fotoğraflarımın da kopyalandığını fark ettim. Oyunu silemiyordum. Gece yarısı mezarlığa gidip selfie çekmem istendi. Her gün korku filmi izlettiriliyordu. 5’inci safhada talimatı yerine getirmeyi reddettim. Rusya’dan WhatsApp üzerinden arandım. Numarası görünmeyen biri beni tehdit etti ve kapattı. Tam koluma balina dövmesi kazıyacaktım ki ağabeyim bu tuzaktan beni kurtardı. Bu bir sanal ölüm tuzağı. Şu anda psikolojik tedavi görüyorum” dedi.
Öte yandan intiharlara yol açan oyunlarla ilgili Türkiye’de emniyet de harekete geçti. Türkiye gibi diğer ülkelerde yaşanan intiharlar üzerine oyuna erişimin engelenebilmesi için önlemler almaya çalışıyor. Belçika’da Federal Savcılık, belirli bir İnternet adresi olmaması nedeniyle uyarılarda bulundu. Ebeveynleri ve okulları uyaran savcılık, polisten de oyunla ilgili olarak ebeveynlerden ve okullardan gelen tüm ihbarları ciddiye almasını istedi. Uluslararası Polis Teşkilatı da (İnterpol) bu oyuna yönelik ülkelerin resmi makamlarına uyarıda bulunmuştu.
Dünya çapında yüzlerce gencin ölümüne neden olan Mavi Balina oyunu ‘Choking Games’, ‘Fire Challenge’, ‘Eyeball Challenge’, ‘Human Embroidery’, ’48 Hours Challenge’ gibi benzerlerinin yayılmasına neden oldu. Hindistan’ın Delhi Yüksek Mahkemesi bu oyunlara karşı kamu davası açtı. Öte yandan oyunun etkisinde kalarak Mumbai’deki evinden kaçan bir genç Nepal’de intihar etmek üzereyken bulundu.
Son olarak BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’dan korkutucu bir açıklama geldi: Mavi Balina oyununun sabit bir site üzerinden oynanmadığı için tamamen engellenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sayan, özellikle küçük yaştaki çocuklara hitap etmesi sebebiyle de ailelere uyarılarda bulundu. BTK Başkanı ayrıca şu açıklamayı yaptı: "Direkt bizim ihbarweb.org.tr adresimize ihbar edilmesini aynı zamanda hiç vakit kaybetmeden polise çocuğunun böyle bir şeyinden şüphelendiğini ve emniyet siber dairesinin de bu konudan haberdar olması gerektiğini söyledi.
Bilgi çağı getirdiği kolaylıklar ve yenilikler ile birlikte bir çok problemler de getirmekte. Tüm anne ve babaların dikkatli olmasını ve çocuklarına ilgili davranmasını tavsiye ediyorum.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.